От х:

Днес в x:

Българка с революционно откритие за БЦЖ ваксината: Не създава имунитет и може да е опасна

БЦЖ е ваксината прави бактерията на туберкулозата неразпознаваема за имунната система и недосегаема за антибиотиците. Омаломощеният бацил, който се вкарва в организма чрез БЦЖ ваксината, преминава в L-форма - така не просто е безполезен, защото не създава имунитет, а е и опасен, товари организма и обърква имунната система.

Това гласи проучване на на доц. д-р Надя Маркова от Института по микробиология на БАН, публикувано в US National Library of Medicine National Institutes of Health от октомври 2016 г., но у нас вижда бял свят, благодарение на публикуването му в списание "Осем".

С разработена от нея методика доц. Маркова доказа, че бацилът на туберкулозата прибягва до структурна промяна, за да оцелява в екстремни условия – лишава се от клетъчната си стена и преминава в т.нар. L-форма, която все още не е достатъчно изследвана от учените. Предполага се, че може би тя има връзка с автоимунните заболявания и дори някои видове рак. Нещо повече: промененият бацил преминава от ваксинираните майки в новородените. 
Защо е важно това откритие  

България е единствената страна в Европа, която има пет приема на БЦЖ ваксина: 48 часа след раждането, на 7 месеца, 7 години и 11 години. Реимунизациите се правят след поставянето на проба Манту, която специалистите в западните страни и Русия считат за компроментирана, тъй като дава лъжливи резултати. През март детският омбудсман на Русия предложи родителите да имат право да отказват пробата, като се прилага по-модерния и щадящ кръвен тест Т-спот. Тестът Манту е създаден с цел да определи дали в организма присъства туберкулозна инфекция, като в тялото се въвежда туберкулин (екстракт от микробактерията). Т-спот тестът е разработен като замяна на Манту. В Русия използването му е разрешено през 2012 година. Въпреки рекордния брой реимунизации обаче България е на първо място по заболели от туберкулоза в Европа.

На 14 март от Министерството на зравеопазването обявиха, че се планират промени в Наредбата за имунизациите, а именно: "Като резултат от публикувани препоръки от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и Световната здравна организация в доклад от 2014 г. за оценка на Националната програма по туберкулоза в България относно необходимостта от изменение на схемата за имунизация срещу туберкулоза поради нейната научна необоснованост след одобрение от Експертния съвет по белодробни болести и от Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката се премахва задължителната реимунизация с БЦЖ ваксина на 17-годишна възраст." От министерството допълниха още, че отпадането на пети прием БЦЖ ще доведе и спестяване на финансови средства в размер на 80 000 лв. всяка година.
По този начин в страната ни ще продължат да се прилагат четири приема на БЦЖ ваксината.

Справка на Европейския център по превенция и контрол на заразните болести показва, че БЦЖ ваксината не се използва в Австрия, Белгия, Дания, Германия, Исландия, Италия, Холандия, Словакия, Испания и Швеция. За рискови групи от населението прием на БЦЖ се прилага в Кипър, Финландия, Франция, Кипър, Лихтенщайн, Люксембург, Малта, Норвегия, Португалия, Швеция и Великобритания. БЦЖ ваксината е задължителна в България, Чехия, Естония, Унгария, Ирландия, Полша, Румъния и Словения.

Първите съмнения, свързани с това, че БЦЖ ваксината не пази от туберкулоза и не намалява разпространението ѝ, излизат в резултатите от най-мащабното (15-годишно индийско) проучване, цитирано и от СЗО.

По-рано проучване на лекари от Медицинския Университет в Биалосток, Полша (публикувано в Prog Health Sci 2012, Vol 2 , No1, р. 129), установява, че въпреки направените 2 897 248 БЦЖ ваксинации в Германия в периода от 1970 до 1980 г., скоростта на намаляване на случаите на туберкулоза не се е променила значително преди и след тези масови имунизации, което се илюстрира от практически непроменения наклон на кривата на графиката, изразяваща броя случаи на активна туберкулоза в Германия.


Негативни реакции към изданието, публикувало информацията

От списание "Осем" излязоха със специално обръщение след излизането на последния им брой, съдържащ информация за проучването на доц. Маркова. В него се казва: "Още щом избрахме водещата тема на априлския брой, бяхме наясно, че ще последват емоционални реакции, но вълната от коментари многократно преля над очакванията ни. Още ден преди излизането на броя, когато показахме само неговата корица, вече имаше повече от 300 мнения, заемащи най-вече крайните позиции на противниците и защитниците на ваксините.

За съжаление, дискусията по самата тема така и до момента не успява да се състои, доколкото преминава главно в епитети и обиди....  Очевидно огромната вълна от крайни коментари показва, че като цяло по темата за ваксините има огромна нужда да се говори в обществото ни – при това аргументирано, интелигентно и не с етикети, а с конкретна информация, като задължително се дава дума на специалистите.
... Както вероятно е забелязал всеки, който е решил да прочете за какво става дума: в броя представяме две конкретни изследвания за една конкретна ваксина с участието на водеща българска специалистка, доцент в един от най-реномираните и уважавани по света институти на БАН.
 

Нещо повече – даваме думата в подробно интервю на главния държавен здравен инспектор, който също допълва, че е време за сериозна и аргументирана дискусия по темата и че подобни изследвания трябва да бъдат вземани предвид и обсъждани от компетентните експертни съвети, които определят националния имунизационен календар."
 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ск
    Скептик
    0 0
    14:01, 13 апр 2017
    Съмнявам се във всяко "откритие" подкрепено от САЩ. При тях всичко е пари и търговия и за да публикуват нещо на първо място е личната им финансова изгода.
Последни новини