От х:

Днес в x:

Десетима се отказаха да са депутати

Общо 10-има кандидати за депутати от всичките 5 парламентарни формации са подали заявления в ЦИК, че се отказват от местата си. Срокът за обявяване на намерение за отказ от мандат изтече на 1 април, след като в петък от изборната комисия обявиха с решение хората, получили достатъчно гласове за 44-ото Народно събрание, заедно с преференциите. Окончателният поименен списък на новия парламент обаче ще стане ясен днес на база на отказите от мандат и решенията на онези, които са избрани от две листи, кое от местата предпочитат.

Справка в сайта на ЦИК показва, че най-много нежелаещи да седнат на законодателните банки има след избраниците от ДПС - петима. Това са кметът на Кърджали и зам.-председател на партията Хасан Азис и евродепутатката и председател на регионалната комисия в Европейския парламент Искра Михайлова от листата в Пазарджик, където водач бе Делян Пеевски. Другите трима отказали се са били №9 в листата и са получили преференции заради феномена 9/9. Такива са случаите на Фатма Исаева от Пазарджик, на Пламен Петров от листата на движението в Добрич и на Ивелин Розалиновот списъка с кандидат-депутати във Велико Търново.

Четирима избрани от "Воля" също освобождават депутатските банки за следващите в листите им, става ясно от сайта на ЦИК. Сред тях няма популярни имена - кандидати са в листите в Пловдив град и Пловдив-област, както и в столицата.

Социалистката Венка Петрова Кутева-Цветкова от Велико Търново е десетият кандидат-депутат, който се отказва от Народното събрание. И нейният избор е плод на грешка в преференциите - в случая вот в 10/10 - това бе номерът на левицата в бюлетината. 

След като ЦИК обяви утре окончателния състав на 44-ото Народно събрание се очаква президентът Румен Радев да свика първото заседание. Според близки до администрацията на "Дондудов" 2 това най-вероятно ще стане в седмицата след Великден, който е на 16 април

Източник: ClubZ.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини