От х:

Днес в x:

Фермерски протести с блокади на основни пътища

С блокади на основни пътища в страната продължават протестите на животновъди, които преди 2 дни окупираха министерството на земеделието и президентството.

От браншовата организация „Обединени български животновъди“ обявиха, че  протестите ще бъдат на четири основни пункта - на „Дунав мост“ - Русе, граничен пункт „Капитан Петко войвода“, на пътя Ловеч - Варна и на главен път Е-79 в района на тунел Железница.

"Исканията остават абсолютно същите, тъй като няма абсолютно никакъв резултат от нашата стачка", каза по БНР Юлия Коюмджийска.

Освен исканията за отмяна на  министерската заповед, спираща плащанията по мерките за агроекология и незабавно изплащане на субсидиите, фермерите смятат, че има избирателно превеждане на евросредства, заяви още Коюмджийска.

"Разтръбиха навсякъде, че са изплатили 70 млн. евро по т.нар. планински райони и различни от планинските, обаче на над 5 хиляди бенефициента не бяха изплатени сумите – без обяснения, без нищо...", каза тя. 

Четири животновъдни организации обаче се разграничиха от протестите на колегите си и смятат, че стачката има други цели, каза за БНР Велин Мицев.

"Не е моментът да правим политически стачки. Би трябвало да се работи с диалог и срещи, защото не можем да кажем, че в служебното министерство има виновни хора", коментира той.

От "Обединени български животновъди" обаче отхвърлиха обвиненията с думите:

"Не ни интересува нито една партия. Ние просто сме животновъди и земеделци и си искаме парите – тези, които сме заслужили и тези, които ни се полагат."

В отговор на протестите служебният министър на земеделието и храните проф. Христо Бозуков заяви, че няма право да участва в предизборни кампании.
"Дали е в подкрепа, или против някого, аз съм служебен министър. Нещата няма да се оправят със стачки, а с дебат", е мнението на професора министър.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини