От х:

Днес в x:

70 000 българи ще празнуват Великден в чужбина

Около 70 000 българи ще поемат на път зад граница за Великденските празници през април.

45 000 от тях ще посетят Гърция, 7000 отиват в Сърбия, 2500 в Македония. Това съобщи шефът на  Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Според неговите разчети над 200 000 ще пътуват в пределите на страната, част от тях по родните си места, други на почивка в хотел.

"90% от българите ще си останат в страната. Интересът към ски курортите е голям, в Банско свободните места за празника са кът", коментира и председателят на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите  Благой Рагин пред "Труд".

170 000 чужденци ще пристигнат у нас за Великден, сочат данните на туристическите асоциации. Те ще са предимно гърци, сърби, румънци и македонци, по-малък е процентът на туристите от Западна Европа, уточни и Румен Драганов.

Той обясни, че тази година православният и католическият празник съвпадат и това ще доведе повече гости от чужбина. Заради това качествените хотели със спа, балнео- и уелнес процедури вече са заети.

Председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти Байко Байков прогнозира, че интересът за Великден на море у нас е слаб, с изключение на Албена и Златни пясъци, които вече посрещат първите си туристи.

Според експертите интересът на чужди туристи към културен туризъм у нас расте.
 

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини