От х:

Днес в x:

18 °C

Ягоди с 20 различни пестициди

Ягодите са на първо място в класацията на плодовете и зеленчуците с най-високо съдържание на пестициди, според годишния доклад на Environmental Working Group.

В една от пробите, взети за изследването, са открити 20 от химикалите, използвани за борба с вредителите.

Другите лидери по съдържание на пестициди са спанакът, нектарините и ябълките - почти във всички образци са открити следи от поне един пестицид. Списъка допълват праскови, круши, череши, грозде, червен пипер и картофи.

По данни на Environmental Working Grou около 70% от 48-те най-разпространени продукти от растителен произход съдържат следи от един или повече пестициди.

При изследването са били анализирани 36 хиляди образци, в тях са били открити 178 различни пестициди. Следи от пестициди са открити включително в измити и изчистени плодове и зеленчуци. 

"Даже малко съдържание на пестициди може да бъде опасно за децата, затова препоръчваме на родителите да бъдат внимателни при избора и обработката на плодове и зеленчуци", коментира Филип Лендриген (Philip Landrigan) от медицинскоия колеж на Маунт Синай в Ню Йорк.

Environmental Working Group състави списък на "чистите продукти", в които е най-малко вероятно да има пестициди. В него влизат авокадо, царевица, ананаси, зеле, лук, папая, аспержи, манго, патладжани, диня, цветно цвекло и грейпфрут. 

"Малки количества сладка царевица, папая и лятото скуош, продавани в Съединените щати се произвеждат от генетично модифицирани семена. Купувайте органични разновидности на тези култури, ако искате да се избегнете генно модифицирани продукти." предупреждават от Environmental Working Group. Не им е лесно на американците.

Световната здравна организация предупреждава, че пестицидите за потенциално токсични за човека и могат да доведат до увреждания на репродуктивната, имунната и нервната система.

Environmental Working Group е некомерческа организация, а изследването актуализира всяка година от 2004 г. насам, като проследява замърсяването с пестициди на 48 популярни плодове и зеленчуци. Ръководството се основава на резултатите от повече от 35,200 проби от продукти тествани от Департамента на земеделието и храните и лекарствата на САЩ . Важно е да се отбележи, че пробите са изследвани за пестициди, след като те са били готови за ядене. Това означава, продуктът се измива добре и, когато е приложимо, се обелва. След тази подготовка остатъци от пестициди все още се откриват в много от плодовете и зеленчуците.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Справяйки се с текущ проблем, не решавате нещата си веднъж за винаги. Нужно е време и го съзнавате, за това ще запазите спокойствие и ще продължите работата си. Ще откриете чувствата си към някого, с когото ви свързват общи интереси и с това ще ускорите развитието на връзката си.
18.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Денят ви ще е ползотворен и приятен. Наистина се преуморявате с работа, но пък си заслужава. Ще бъдете оценени и скоро ще имате предложения за промяна на работното място. Финансовите приходи ще са добри, а и се радвате на доверието на хората към вас. Изненадайте близките си с нещо интересно.
18.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате твърде много работа и малко време, за да се занимавате с въпросите, несвързани с работата ви. Подхождате недостатъчно сериозно към определени въпроси, което впоследствие може да се окаже пречка за вас. Вслушвайте се повече в съветите на хората, с които работите, особено на по-опитните от тях. Срещате се с интересни хора, които ще обогатят познанията ви.
18.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
На юристите и работещите в правната сфера им предстоят успешни изяви. С действията си ще помогнете на някого да възвърне вярата си в себе си, както и да подобри социалното си положение. Ще ви вълнуват преживяванията с някой, с когото имате връзка. Бъдете честни в отношенията си, в противен случай очаквайте сътресения.
18.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Някои от вас днес ще се откажат от свое намерение, въпреки че рискуват с това да заслужат много учудени погледи от околните. Просто сами осъзнавате възможностите си за момента и е похвално че не позволявате на ентусиазма се да измести реализма. Опитайте се да отделите повече време за любимия човек, дори да ви се наложи да пренебрегнете професионален ангажименти.
18.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Успехи очакват онези от вас, които се занимават с търговски дела. Реализирате печалби, които отдавна очаквате. Спокойно можете да помислите за инвестиции в близко бъдеще. Сътрудниците ви ще останат доволни от вас, вие също има от какво да бъдете доволни в общата ви работа. Изисквате прекалено много от човека до себе си и това може да го обърка.
18.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Изберете най-важното и върху него съсредоточете енергията, за да постигнете максимума в работата си днес. Почти са изключени ситуации, с които не бихте могли да се справите. Очакват ви приятни срещи с близки хора и запознанства с нови приятели. За много от вас - финансови придобивки.
18.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Упоритостта в работата ви ще дава своите резултати. Ще се радвате на заслужено признание и материални придобивки. Няма да ви липсва настроението, независимо от поведението на околните. Бъдете толерантни към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми и не присъства край вас.
18.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не си създавайте излишни неприятности, като се задълбочавате в проблем, не заслужаващ толкова внимание. Ако работите в екип ще увеличите ефективността на работата си и ще останете всички доволни. Ще се радвате на приятна изненада от страна на близък човек, с когото не сте се срещали от дълго време.
18.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Действайте разумно и обмислено, не бъдете прибързани и импулсивни. Задачите на работното място изискват добра организация и дисциплина. Ще получите помощ от малко познати за вас хора и това ще укрепи вярата ви в доброто.
18.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очаква ви спокоен ден и разтоварване от напрегнатата ви работа в последно време. Имате с какво да се похвалите и в личната сфера. Възможно е да продължите да си сътрудничите с хората, с които сте работили досега, от което само можете да спечелите. Вечерта ви очаква особено приятна среща.
18.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ентусиазирани и с настроение ще работите за собствения си просперитет. Предприемчивият ви дух няма да срещне прегради, те сами ще отстъпят пред него. Ще впечатлявате и ще привличате много хора за делото си. Ако ви остане време не пропускайте занимания със спорт и разходки.
18.09.2019
Последни новини