От х:

Днес в x:

Две от 11-те хасковски общини с население под критерия за община

Две от 11-те общини в Хасковска област вече не отговарят на изискването по Закон да са такива административни единици. Това са Стамболово и Маджарово. Двете хасковски общини са част от 69-те в страната, които вече не отговарят на критериите за община по Закона за административно-териториалното устройство на Република България (ЗАТУРБ), според който нова община може да бъде създадена ако населението й е над 6 хиляди души. Това показва изследване на ИПИ, публикувано в "Регионални профили: показатели за развитие" и обобщено от анализатора Явор Алексиев. Събраните данни са към 2015 година. А съпоставка със ситуацията 15-години назад показва, че критично малките общини откъм население за това време са скочили двойно. През 2000 г. те са били 32.

По-голямата част от тях се намират в пограничните райони, като най-много са те в Северозападна България.

От общините „джуджета“ в хасковски регион Маджаровска е с население едва 1744 души, а Стамболово се закрепя на ръба с 5821 жители.

Данните на ИПИ показват, че има и 16 общини у нас, в които населението е над 6 000, но под 7 000 души. В Хасковски регион такава община е Ивайловградска с 6123 души население.

Изследването показва, че негативните демографски процеси, които протичат в страната през последните десетилетия, са основната причина за чувствителния спад на населението в българските общини, а с всяка изминала година този процес прави актуален въпроса за провеждане на териториално-административна реформа в посока намаляване на броя на общините, смятат анализаторите.

Според тях ситуацията с моментната раздробеност на общините поставя много пречки за провеждането на ефективна регионална политика във все повече региони на страната. Проблемът обаче е, че в малките общини именно местните администрации и създадените към тях общински предприятия са основен работодател за населението. Но пък липсата на административен капацитет и достатъчно средства възпрепятстват възможностите за провеждане на адекватни политики, като например подготовката и успешната реализация на европейски проекти. В общините с малобройно население се забелязва и тенденцията на нарушено съотношение между броя на общинските служители и местното население.

Затова според анализаторите от ИПИ ситуацията “все повече, все по-малки общини в България“ не е най-добрият вариант и води до парадокси, като този с най-малката по население българска община – Трекляно, която е с население 889 души. Собствените приходи на тази северозападна община са около 70 хил. лв. годишно, от които 45 хил. идват от наем на земя и имущество. Годишните разходи на общината са близо 10 пъти по-високи.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Ре
    Ре
    12 -3
    09:23, 8 мар 2017
    И ко? Някой ще се задейства ли? Към коя община да мине Маджарово? - към Стамболово?! и тогава за един документ ще ходят до Стамболово?!
    • Го
      гост
      2 -2
      17:36, 8 мар 2017
      щом трябва ще ходят, няма смисъл да има община за 600 човека, другата част за изселени !
  • 2
    Де
    Девесил
    21 0
    09:32, 8 мар 2017
    Община Стамболово колко души реално живеят? Повечето са по постоянен адрес, т.е. изселени в Турция!
  • 3
    Вс
    Всевишния Кенанец
    20 -4
    11:39, 8 мар 2017
    Тъпата политика след 1989г. доведе до демографски проблеми, обезлюдяване на територии, заличаване на населени места...Стимулиране на циганското население с помощи, неплащане на данъци, незаконна дейност и безстопанственост на цялата държава - това е криворазбраната Демокрация
  • 4
    66
    66666 ???
    7 0
    16:10, 8 мар 2017
    Иван Минков съгласенсъм със теб но кога ще стане това тая общ.Стамолово няма наяване аз ще гласувам за .
  • 5
    Го
    гост
    8 0
    17:33, 8 мар 2017
    Крайно време е малките общини да се премахнат като Маджарово да го прехвърлят към Хасково Харманли или Стамболово, на кого му е нужна тази община, нито работа за хората нито някаква реализация за града :? Само един куп ненужни бройки в общината с големи заплати и претенции ... въз основа на какво:?
  • 6
    Na
    nako
    3 0
    20:35, 8 мар 2017
    Най-вероятно ще обединя общините Стамболово и Маждарово в една - Стамболово, ако не се промени минималната цифра... Но може и всяка от тях да премине към друга, по-голяма.. Там да останат само изнесени работни места за обслужване на населението...
  • 7
    Аб
    абв
    3 0
    22:21, 8 мар 2017
    Знаете ли колко жители е град Хасково? Чувам ,че сме били под 30 000.Не говоря за общината ,а за града .
Последни новини