От х:

Днес в x:

Румен Радев прие почетния караул за празника

Изображение 1 от 6

    Президентът на България Румен Радев прие строя на почетния караул пред Паметника на незнайния воин по случай Националния празник. Вдигнато бе националното знаме

    На тържеството присъства цялото служебно правителство, лидери на политическите сили и общественици, както и хиляди граждани.

    По време на вдигането на знамето бе изпълнен националния ни химн.

    Преди това тържествата започнаха с празничен благодарствен молебен в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски", оглавен от патриарх Неофит. 

    „Да преклоним глави пред подвига на всички онези, които се потрудиха и отдадоха живота си за нашата свобода и отново да съпреживеем събитията, довели до освобождението на скъпото ни Отечество. И като имаме пред очи героичната саможертва на загиналите заради нас да се вдъхновим към още по-усърден труд за свободното и независимо, мирно и благословено от Бога бъдеще на обичната ни Родина”, каза Българският патриарх Неофит пред събралите се граждани в храм-паметника „Св. Александър Невски”. 

    Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова поднесоха венец пред Паметника на Незнайния воин по повод 3 март - Национален празник на Р България. 

    Редом до президента и вицепрезидента бяха служебният министър Стефан Янев и новият шеф на отбраната Андрей Боцев.

    Почетния караул мина в тържествен марш пред президента, вицепрезидента и официалните лица.

    Камбаните на "Свети Александър Невски" забиха тържествено.

    Точно в 12.00 часа пред сградата на Президентството бе извършена тържествената смяна на караула по повод 139 години от Освобождението. Стотици столичани и гости на града наблюдаваха гвардейците пред парадния вход на „Дондуков” 2. 

    За първи път тържествената смяна на караула е извършена на 5 ноември 2003 г. След 1879 г. се практикува поставяне на почетна стража пред важни държавни учреждения. Задължително в празнични дни пред двореца и сградата на Народното събрание тази разширена почетна стража е изпълнявана само от гвардейци в парадна униформа – израз на специално отношение към българската държавност.

    Източник: dir.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини