От х:

Днес в x:

Герджиков рецитира ”Опълченците на Шипка”

Изображение 1 от 6

    Днес на този връх ние почитаме паметта на героите, отдали живота си за свободата на България. Тук и на тази дата засвидетелстваме и нашето единство като нация. Отбелязваме Освобождението едновременно религиозно мълчаливо и героично шумно. Това заяви на връх Шипка по повод 139-годишнината от Освобождението на България министър-председателят Огнян Герджиков.

    По думите му на Трети март започва нашето Възраждане, за да мине през Съединението на отечеството ни, а сега градим една свободна България. Според премиера на тази дата празнуваме успеха на българите - на всички българи, тук и по света. В словото си Герджиков посочи, че ние имаме своя морален компас, завещан от дедите ни, който сочи към свободата и демокрацията.

    Министър-председателят спомена, че вече десет години сме в голямото европейско семейство, в което се влиза не с пари или през задния вход, а с правила и със стандарти.

    Трябва да бъдем единни, за да можем заедно да се борим и да преодоляваме проблемите. България е по-голяма от всички нас. Честит празник и Бог да пази България, допълни Герджиков.

    Герджиков започна словото си, рецитирайки стихотворението на Иван Вазов "Опълченците на Шипка". 

    Тържественото отбелязване на 139-ата годишнина от Освобождението на България на върха започна със заупокойна молитва и водосвет за благоденствието на българския народ, отслужени от великотърновския митрополит Григорий и старозагорския Киприан. "На тази дата и на този връх няма партии, единствената партия е Отечество България", каза великотърновският митрополит. 

    Слово произнесе и кметът на Габрово Таня Христова. На връх Шипка освен министър-председателят присъстваха още кметовете на Габрово и Казанлък, областните управители на Стара Загора и Габрово, представители на държавната власт, руски дипломати.

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Га
      гарбич
      1 0
      19:29, 3 мар 2017
      Герджика рецитирал стихове Не стихове а да отиде на границата че АРАБИТЕ пак нахлуват на талази и скоро няма кой да си спомня за 3 март Трябва да бъдем единни казва Герджика -----да трябва за да работим робски но 10 процента от населението а 80 процента мизеруват Заупокойна молитва и литургия отслужил митрополита -народа казва лозето не ще молитва а МОТИКА Само с мчолитви до никъде няма да е докараме --вежте гърците румънците
    Последни новини