От х:

Днес в x:

Доброволци ще пазят от бракониери язовир „Тракиец“

Съвсем скоро доброволчески отряд ще брани яз. Тракиец от набезите на бракониери. Той ще е част от доброволческата верига Централна Рибно-Опазваща Организация /ЦРОО/, която действа от 2016 година край водоемите в различни райони на страната.

Доброволците имат споразумения с ИАРА и полицията по места, към които още подават сигнали, ако сгащят на място бракониери или намерят бракониерски такъми.

Хасковската група се събира заради призив от вече действащи рибари-пъдари от другите краища на страната. Първоначално ще се действа край яз. Тракиец, а когато доброволците набъбнат достатъчно, ще има патрули и по другите големи водоеми в областта, коментира инициаторът за набирането на доброволците за Хасковско Георги Вълканов.

„Започваме от Тракиец, защото вече ни писна. Язовирът е голям, с много риба и набезите на бракониерите са ежедневие. Там стана бащиния, всеки си хвърля мрежата, където си иска. Ние сме изрядни риболовци, обичаме природата и държим да се действа по правилата. Наскоро на мой приятел бракониерите, на които беше хванал мрежите, жестоко му отмъстиха - нарязаха му гумите на колата и свършиха още безчинства по негов адрес. Явно е, че Държавната агенция по рибарство и аквакултури няма достатъчно ресурс да опази язовирите, затова е време да си помогнем сами. Иначе трябва да упражняваме любимото си хоби в Гърция, където има адекватна политика за опазването на аквакултурите!“, коментира още Вълканов. По професия той е продавач-консултант, от години обаче е риболовец. Хората в организацията на доброволците са също като него - от различни професии и социални прослойки, свързват ги любовта към риболова и усещането за пълноценна почивка, което изпитват, докато са край язовирите. Организацията се поддържа със собствени средства, които осигуряват самите доброволци, има и банкова сметка за дарения. Тези дни Вълканов има среща с други доброволци от действащи групи в Стара Загора, както и с председателя на организацията Стефан Тодоров, на която ще се запознае с техническата организация и подробностите около действието на групата.

Доброволчески отряди на риболовци вече действат успешно на язовирите „Ал. Стамболийски“, „Копринка“, „Сопот“, „Лобош“, и „Жребчево“.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Ри
    Рибар
    26 -3
    18:24, 2 мар 2017
    Най - накрая нещо хубаво да се случи свързано с опазването на рибните ресурси на яз.Тракиец . Дано се съберат повече доброволци, за да може да се включат и други големи язовири от областта в акцията , че както е тръгнало скоро само жаби и раци ще ловим по язовирите .
  • 2
    Ah
    aha
    19 -4
    18:48, 2 мар 2017
    Това е чудесно.Подкрепям с две ръце,но и показва че държавата е абдикирала от функциите си.И с бежанците се оправят доброволци и с рибните ресурси и по селата ще е по добре на този принцип да се охраняват родителите ни.
  • 3
    Не
    Незапознат
    7 -1
    21:35, 2 мар 2017
    Доброволческото''набъбване''дали няма да доведе бракониерите в тези отряди?
    Най лесно се върши всяко нещо като стоиш от страната на закона изразявайки добри намерения.Рибари-пъдари.Това ми хареса.Успех!
  • 4
    Сн
    Снежният човек
    4 -6
    21:47, 2 мар 2017
    Народа е казал поговорката- "Сложи кучето да пази луканките и суджуците ..."
    И бих добавил тия "юнаци" отиват да си направят купона и да се напият на чист въздух!
  • 5
    Бр
    бракониер
    3 -5
    09:09, 3 мар 2017
    тя отряде га ги набараме жа ядьт големи тукати
    • 12
      123
      3 0
      23:06, 3 мар 2017
      Хахах клавиатурен бракониер търсещ внимание . Ако те хвана някъде с мрежите ти ще съжаляваш , че си се родил !
  • 6
    На
    набора
    3 0
    13:50, 3 мар 2017
    Те отряде като те набарат ще ядеш големи пишоци
  • 7
    Ра
    РАБИР
    0 -1
    17:25, 6 мар 2017
    счупете ръцете на всеки един бракониер!!!
Последни новини