От х:

Днес в x:

В Лондон протестно показаха филм на иранец

Хиляди хора се събраха за безплатната прожекция на филма "Търговският пътник" на иранеца Ашгар Фархади в центъра на Лондон днес, предадоха ДПА и БТА.

По време събитието съвпадне с раздаването на наградите "Оскар" в САЩ.

Фархади бойкотира церемонията по връчването на приза заради забраната на президента Доналд Тръмп граждани на Иран и още шест мюсюлмански страни да влизат в САЩ.

Режисьорът представи филма чрез видео връзка, а лондонският кмет Садик Хан и няколко известни актьори и режисьори говориха пред близо 10 000 преди началото на откритата прожекция на площад "Трафалгар".

"В нощта на "Оскар"-ите съм горд да бъда домакин на британската премиера на "Търговският пътник" и да приветствам хората, дошли от цял Лондон и другаде. Във време, когато се говори за издигане на стени, ние ще построим мостове", каза Хан.

Преди прожекцията в Лондон Фархади, чиято творба е номинирана за най-добър чуждоезичен филм (и спечели), заяви, че "духовно ще присъства" на церемонията по раздаването на "Оскар"-ите в Холивуд.

"Въпреки различните ни религии, националности и култури, всички ние сме граждани на света и ще полагам постоянни усилия да разпространявам и защитавам това единство", заяви кинотворецът.

Втори "Оскар" за иранеца

"Търговският пътник" на Асгар Фархади спечели награда "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм, предадоха световните информационни агенции.

Това е втората награда в тази категория за сценариста и режисьор Асгар Фархади. През 2011 г. той спечели "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм за "Раздяла".

В изявление, прочетено от негово име, иранският режисьор заяви, че кинодейците създават съпричастие между хората, което сега е необходимо повече от всякога.

"Търговският пътник" е трилър за опитите на семейна двойка да намери мир и справедливост в Техеран, след като съпругата е нападната в апартамента й.

Коментари в сайта

Последни новини