От х:

Днес в x:

Трима ученици представят Хасково в Регионалния кръг на „Млад фермер“

    Миналогодишният победител в категория „растениевъдство“ в училищното състезание “Млад фермер“ Мирослав Хаджитенев от десети клас на ПГССТ ще представи за втора поредна година Хасково в Регионалното състезание за Южна България, което ще се проведе през март в Чепеларе. През 2015 година на Националния кръг в Първомай той се класира на седмо място сред учениците в тази специалност от всички професионални гимназии в страната. Заедно с него, но в категорията “животновъд“ в Чепеларе ще се състезава и деветокласникът Ивайло Христозов. Двамата с Мирослав са победителите от провелото се днес състезание в Професионалната гимназия по селско стопанство и транспорт “Млад фермер“. В надпреварата във всяка от двете категории -растениевъдство и животновъдство участваха общо по трима състезатели.

    Има и трети етап на състезанието - за най-прецизно управление на трактор соло и с ремарке, който обаче е проведен предварително на полигона на гимназията. Там победител е Илиаз Кочак от 12-ти клас. Всички получиха награди за участието си от училището-селфистик, аудио слушалки и флашки.

    Тричленния отбор в Чепеларе ще води инж.Ангел Николов.

    В отбор “Млад растениевъд“ освен Мирослав, знания премериха днес десетокласникът Здравко Димов и Христо Димов от девети клас.

    В първия етап от състезанието растениевъдите трябваше да разпознаят семена на различни култури, а във втория да покажат умения и знание по ашладисването. Задачите пред животновъдите бяха да разпознаят фуражи и смески и да сглобят и разглобят за прецизност и време пулсатор-машинката, която професионалистите наричат „сърцето“ на доилния апарат. Прецизността на състезателите оценява тричленно жури от двама животновъди-д-р Исмаил Мустафов и бившият преподавател и заместник-директор на гимназията по селско стопанство Петър Георгиев, и агрономът Калин Иванов.

    Макар с много хъс да подходи към надпреварата Здравко Димов остана втори, категоричен е, че догодина пак ще се пробва. Той е 17 години. Десетокласникът е от Димитровград. Учи дисциплините, свързани с растениевъдството, защото е убеден, че ще са му в помощ занапред в попрището към което се е ориентирал като студент агроном в Аграрния университет в Пловдив. Момчето целенасочено е влязло в Професионалната гимназия по селско стопанство и транспорт, защото фамилията му се занимава с отглеждане на жита. За него трудът, който се полага на полето е вече познат. Здравко казва, че трудът не е тежък, когато си осъзнал, че полагайки го още отсега, по-късно ще успяваш да се справиш с предизвикателствата на земята, като наследник на земеделска фамилия. „ Трябва да се работи, трябва да имам трениг за момента, в който ще вляза в истинския живот. Искам да стена агроном.“, казва момчето.

    Не по-малко нахъсан от него е година по-малкият Кристиян Славчев от село Александрово, който остана трети в отбор“ млад животновъд“. Той мечтае да се занимава с животни, да ги отглежда. Спомня си навремето, когато дядо му е имал животни на село и му е мъчно, че вече ги няма. Решен е обаче един ден да бъде животновъд, затова смята, че наученото до момента като деветокласник по разпознаване на фуражите и смеските, хранителните им качества и кое за кое животно е подходящо, ще му е полезно много занапред.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Гл
      Гласът на доброто
      11 0
      15:51, 16 фев 2017
      Поздравления и бъдещи успехи на бъдещите стопани на хубавата ни плодородна земя. Следвайте мечтата си, разпространявайте добрите практики във вашата сфера!
    • 2
      Д.
      Д.Георгиева
      4 0
      16:20, 16 фев 2017
      Чудесни сте момчета! Успех на регионалното състезание и напред към националното!
      - Малка поправка- момчето се казва Мирослав Хаджитенев !
    • 3
      Т.
      Т. Тончева
      4 0
      16:46, 16 фев 2017
      Браво, момчета! Много труд и професионализъм положиха тази година учителите и ръководството на това училище. Плодовете им не закъсняха- ето ги нахъсаните момчета, готови да покажат колко добре могат да се справят и в състезание. Успех на ученици, преподаватели и ръководство. Радвам се, че професионалното образование има искрица надежда във ваше лице!
    Последни новини