От х:

Днес в x:

ГЕРБ се регистрираха първи в ЦИК

ГЕРБ се регистрираха първи в ЦИК, събрани били 27 хиляди подписа за предстоящите извънредни парламентарни избори. Това обяви след регистрацията Цветомир Паунов, който е областен координатор за София.

Той похвали младежите за спазването на традицията и тази година. "Ние подадохме документите, те бяха приети без забележка ", заяви Паунов.

Депозираните в ЦИК подписа са 9 999, колкото са необходими и по закон.

"Ние винаги сме в много добра организационна подготовка. В момента се провеждат и до края на седмицата ще приключат във всички общински структури организационните събрания на ПП ГЕРБ, които номинират кандидатите за народни представители", информира Паунов.

В последствие след обсъждане със структурите ще бъде взето окончателното решение на Изпълнителната комисия за състава и подредбата на листите, каза още той.

Паунов подчерта, че партията е в добра организационна подготовка с увереност да спечели предстоящите парламентарни избори.

"Ние няма да изневерим на нашия основен принцип да водим позитивна кампания, да не се подаваме на популистките настроения", каза още той. Програмата на ГЕРБ за предстоящите избори се координирала лично от председателя Бойко Борисов.

Въпросът за машинното гласуване вече е решен от ВАС. Това пък заяви Десислава Атанасова след регистрацията на партията в ЦИК за предстоящия вот.

Според нея сега не било време за оставки в ЦИК, тъй като те носят отговорност за провеждането на изборите. "Считам, че има време, когато трябва да се търси отговорност", коментира Атанасова и изтъкна, че сега най-важното е намирането на решение за провеждането на изборите.

"Очакваме днес на среща между ЦИК и Министерски съвет да се доуточнят подробностите. Доколкото знам министърът на финансите вече е реагирал като е предложил завишаване на финансите по план сметката за произвеждане на предсрочни парламентарни избори", коментира Атанасова.

Според нея ЦИК е имала достатъчно време да реагира от законодателна гледна точка и да потърси председателя на българския парламент за промяна текстовете на Изборния кодекс по отношение организиране на самия изборен процес.

По думите й организацията на предсрочни избори е ясна още от 13-ти ноември. "Това забавяне и целият коментар, че в момента няма решение, което да е адекватно на ситуацията от страна на председателя на ЦИК е абсолютно неадекватно. Имаше достатъчно време в рамките на тези няколко месеца - можеше да се организират и обществените поръчки за доставката на машините, така както е записано в закона", коментира Атанасова.

Подобна ситуация имало и през 2014 г., когато в рамките на седмица ЦИК трябвало да отпечата бюлетините за балотажа на местните избори.

По думите й тогава с адекватна намеса и на Министерство на финансите и на ЦИК въпросът е бил решен.

"Тук няма вина нито редовното правителство на Борисов, нито служебното правителство на Герджиков. Вината е, че някой до този момент, докато не се бе произнесъл с решение не беше прочел Изборния кодекс и текстовете, които касаят машинното гласуване", коментира Атанасова.

На въпрос за евентуално касиране на изборите, тя отговори, че това е въпрос, по който може да се произнесе единствено Конституционният съд.

"Предполагам, че в момента се търсят начини и аз се надявам това да стане и разчитам, че днешната среща ще даде повод да бъдем малко повече оптимисти да се реши този проблеми", коментира още тя.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини