От х:

Днес в x:

Железариите продават по 100 лопати на ден заради преспите

    Средно по 10-15 лопати на час продават в снежните хасковски дни железарските магазини, установи репортерска проверка. Още миналата седмица, когато заваля снегът, първи са свършили китайските пластмасови гребла, които са и най-евтините - по 6 лева парчето. В магазините на много места такива гребла за сняг вече липсват. Предимството им, освен по-ниската цена, е че са е по-леки, но пък са най-нетрайни, коментираха търговците.

    А иначе по  щандовете предложенията изобилстват.

    По това кой каква лопата си купува, вече можем безпогрешно да преценим дали човекът живее в панелка, в къща с двор или пък е от тези, дето не чистят пред дома си, а лопатата му трябва само за да е подсигурен, когато излиза с колата, шегуват се продавачите.

    Метални лопати купуват например тези, които живеят в къщи. Там има повече сняг за риене и колкото и да е лека зимата, има ли сняг - има работа. Затова тези собственици залагат на по-качествените и здрави лопати. Цената им стартира от 5.90 лева, минава пред 6,30 и стига до 9 лева за инструмент българско производство.

    Отделно се продават и дървени сапове, които тези дни също се харчели като топъл хляб срещу 3,50 за бройка, според свидетелството на търговците.

    12 лв. е цената на лопата „лукс“ - за стълби. Та е с по-къса дръжка и по тясна пластмасова основа, с подсилен с метал край.

    Така наречените “зимни шофьори“, които не слизат от автомобилите си дори и в най-големите преспи, също са се активирали напоследък и за по-сигурно купували малки лопатки, които да метнат за всеки случай при нужда от откопаване на пътя в колата си.

    Традиционалистите обаче не дават много пари за лопати. Предпочитат да си направят саморъчни дървени гребла, който са леко неудобни при мокър сняг, защото тежат, но пък за това са най-сигурни в избутването на големи количества снежни маси.

    А иначе по улиците самоделките могат да се видят в различни варианти и форми. А там, където лопатата не върви върху леда, мотиката върши брилянтно работата си.

    Зевзеци пък откриха очевиден дефицит от един вид лопати, които категорично липсват във всички хасковски магазини – тези с дистанционно.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ма
      мастикаджия
      8 -1
      11:05, 20 яну 2017
      По една лопата на Делян Добрев и Тенчо Лилянов има ли?
      Истинските управници в тоя град!!!!
      • Бр
        браян
        1 0
        12:19, 20 яну 2017
        те си имат багери споко
    Последни новини