От х:

Днес в x:

Дядо Киприян служи на храмовия празник на църквата “Св. Атанасий“

Старозагорският митрополит Киприян отслужи празничната света литургия на днешния Атанасовден в едноименната църква в свиленградското село Мезек „Св. Атанасий”.

Дядо Киприян пристигна за храмовия празник на обителта по покана на архиерейския наместник на втората по големина околия в епархийството отец Константин.

Новоизбраният владика на Старозагорска епархия пожела мир, здраве и благоденствие на свиленградчани.

В празничната служба се включиха свещенослужители от Стара Загора, Свиленград, Харманли и Любимец, както и свещеникът ни в Одрин – отец Александър Чакърък. На литургията присъстваха кметът на общината Георги Манолов и генералният консул на България в Одрин Васил Вълчев.

18-ти януари православна църква посвещава на св. Атанасий Велики, роден през 295 г. На 23-годишна възраст той е ръкоположен за дякон и участва в Никейския Вселенски събор. Пет години след това Атанасий придобива епископски сан. Като архиепископ на Александрия той се включва активно в борбата срещу арианската ерес в християнството.

В народните вярвания Свети Атанас е представен като властелин на снеговете и ледовете. Счита се, че от денят , посветен на него нататък зимата започва да си отива. Хората вярват, че облечен с копринена риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква: "Иди си, зимо, идвай, лято!" Затова и празникът е известен като "Среди зима". 

 Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини