От х:

Днес в x:

Метър сняг затрупа с. Елена, пускат тока до няколко часа

Близо метър стигна снегът при снощните навявания в село Елена, съобщиха от областна администрация. Там новата снежна покривка е била 70-сантиметра, което е най-голямото количество в целия регион.

В с. Вълче поле в родопската част на областта снегът е 60 см, а в Сакар планина, в района на с.Изворово -около 30 сантиметра. В село Орешец покривката надхвърля 55 см, в Меричлери – 30см, а в Стамболово – 40 сантиметра. Средно за областта новият сняг е половин метър, най-скромна е снежната покривка в Любимец-25 сантиметра. Големият проблем е, че навсякъде снегът е на преспи, които трудно се пробиват. Затова са включени и роторни снегорини, коментира областният управител на Хасково Станислав Дечев, който за поредна сутрин е направил обход заради ситуацията с големия сняг, който падна през последните два дни.

„Пътищата в областта са проходими при зимни условия, има отделни участъци с временни ограничения. Най-важното е, че няма бедстващи хора, до всички населени места има достъп за снабдяване със стоки и за оказване на медицинска помощ“, заяви областният управител.

Станислав Дечев коментира впечатленията си, че

много от хората са се вслушали в предупрежденията на властите да не пътуват, ако не им е наложащо, което е потушило до някъде напрежението по пътищата. “Благодаря на всички за разбирането, което проявяват. Обстановката наистина е сложна, но ви уверявам, че институциите и службите правят всичко възможно, за да се справят със ситуацията“, допълни той.

По селата в Димитровградско и Хасковско, които са без ток, според думите на областния, авариите са установени и вече се работи по тях. От EVN дават заявка, че до няколко часа токът ще бъде пуснат.

Пътната обстановка в региона също е доста динамична. Някои от трасетата, затворени сутринта вече са пуснати.

По пътя Харманли- Симеоновград вече е възстановено движението, което снощи беше спряно заради аварирал камион.

В община Харманли обаче е затворено трасето от общинския център към салата Остър камък и Ефрем.

Всички пътищата в община Хасково са отворени, рано тази сутрин по пътя за Узунджово имаше аварирал лек автомобил, но към този час вече е изтеглен и пътят е отворен.

Пътят за Симеоновград е проходим, там са разбивани огромни преспи, но сега движението е нормално за зимните условия и сериозната снежна покривка от 45 см за Симеоновградско.

По пътя Тополовград – Харманли и Тополовград-с.Радовец движението е преустановено за всички МПС-та. Всички автомобили в Тополовградско трябва да са с вериги.
За всички превозни средства е затворен пътя Ивайловград- Крумовград, а от Ивайловград към Любимец е отворен само за леки автомобили, движението на камиони там не се допуска.
В останалите общини в област Хасково няма аварии, инциденти и специални ограничения. ВиК Хасково работи с екипите на енергодружеството за отстраняване на аварии на помпени станции, които захранват Хасково, Ивайловград и Минерални бани и уверяват, че до сериозни проблеми с водозахранването няма да се стигне.

Според метеоролозите, в ранния следобед ще започне да вали нов сняг. Очаква се в южната част на областта да натрупа доста, в Хасково се очакват нови 10 сантиметра.

haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини