От х:

Днес в x:

5 000 именици в Хасково вдигат наздравици в днешния Йордановден

Близо 5000 души в община Хасково са именици на днешния ден. Йордан, Йорданка, Данчо и Данка, Божидар, Божидара, Боян, празнуват на Богоявление. По постоянен адрес в областния град Хасково имениците са 2773, а по настоящ - 2432. В общината живеят още 2039 именици по постоянен адрес, за 1977 адресът е настоящ. В страната празнуващите на Йордановден са близо 150 000, почти наполовина разделени на мъже и жени.

Имената Йордан и Йорданка са сред 10-те най-разпространени у нас.

Йордан е на 9-то място при мъжете, носят го 51211 българи. В именника при жените Йорданка е на 4-то място по брой на носителките на името, така се казват 38753 дами у нас.

Вярва се, че изминалата нощ - на пети срещу шести януари, е една от най-магичните в годината. Поверието гласи, че тогава водата „се събужда“, „чува“ и „помни“. Възрастните хора казват, че в нощта преди големия празник Богоявление, водата придобива силата да изпълнява желания. Затова се изпълнява и обичаят „мълчана вода“. Според традицията в метален съд се налива вода, над нея човекът, който изпълнява ритуала, се накланя и казва името си на глас. После съдът се оставя под открито небе до полунощ. Преди полунощ, преди Водици, силата на водата става най-голяма. Затова съдът се хваща с две ръце и на глас се изрича едно желание, то обаче трябва да истинско, да е нужно и искащият да го произнесе от цяло сърце.

Вярва се, че в утрото на 6-ти януари от магическата вода трябва да се отпие глътка, да се измият очите и с част от нея да се поръси домът, да се полеят цветята.

Според православния календар празникът Йордановден ознаменува кръщението на Иисус Христос от Йоан Кръстител в р. Йордан. Този празник има различни имена в различните области на страната, като някои от тях са Кръстовден, Водици или Водокръщи. Празникът е наречен така, защото на този ден всеки, който иска да е здрав през годината, се къпе или поне се измива на реката.

На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква. След изваждането на разпятието се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини