От х:

Днес в x:

1756 хасковлии именици днес, сурвакари налагат с дряновица за здраве

В първият ден на годината празникът продължава за хиляди хасковлии, техните семейства и приятели, които ще вдигнат пълни чаши за наздравица на Васильовден. На този ден църквата отбелязва Обрезание Господне и се почита паметта на Свети Василий Велики, а имен ден празнуват: Васил, Василкa, Вeсeлин, Вeсeлинa, Вeсeлa.

Именниците в община Хасково на 1-ви януари са 1756, според данните на ГРАОН, от тях 1461 са от областния град.

По последна статистика на НСИ за най-разпространените имена у нас, Васил е в топ 10 на най-предпочитаните мъжки имена. Носят го близо 50 000 българи.

В народния календар Васильовден се нарича Сурваки заради обичая сурвакане. Според традицията децата обикалят къщите с дрянови сурвачки и налагат по гърба стопаните им, като им пожелават здраве и благоденствие. Вярва се, че с пожеланията си сурвакарите гонят нечистите сили и предпазват хората от тях.

Домакините пък се отблагодаряват на сурвакарите с дарове- кравайчета, сушени плодове, дребни пари и лакомства.

По стара българска традиция празничната трапеза на Васильовден е богата и месото е задължително на масата.

В първия ден на годината се пече и баница с дрянови късмети. На масата се слагат орехи, мед, жито.

Смятало се, че това време на годината е най-подходящо за предсказване на бъдещето и на този ден се извършват някои гадания. Едното от знаменията момите и ергените разчитали по първия залък от баницата, който слагали под възглавницата си, вярвайки, че когото сънуват, той ще е бъдещият им спътник в живота.

В някои райони кромида, който вечерта на Васильовден е прикаден, стопаните нарязват на дванадесет колелца, осоляват ги и наричат на всеки от дванадесетте месеца. На сутринта проверяват: ако солта от колелцето се е стопила, то този месец ще бъде дъждовен,ако не е, времето през този месец ще бъде ясно и сухо.

Около огъня или трапезата се гадае за предстоящи сполуки през Новата година. Този, чиято пъпка от дряна пукне и отскочи най-високо, ще бъде здрав през годината.

Кихне ли някой, приема се за добър знак и на името на кихналия се нарича първото родено напролет домашно животно.

Белязани с конец листа от бръшлян се оставят под стряхата през нощта в паничка с вода. Сутринта гадаят според това, чие листо е свежо или увехнало.

С вода, с натопен в нея дрян пак моми и жени мият косите си, за да са здрави и лъскави.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини