От х:

Днес в x:

Пари за безработица само след 3 месеца работа в ЕС

Европейските граждани ще имат право на помощи за безработица в друга държава от ЕС, само ако са работили легално в страната поне 3 месеца. Това предлага Европейската комисия в реформа на координацията между социално осигурителните системи.

В същото време безработни, които търсят препитание в друга държава ще могат да си получават обезщетенията за безработица в своята страна не както досега до 3, а в продължение на 6 месеца. При определени условия - и за целия период на обезщетение, независимо, че се намират в държава, различна от тази, която им ги изплаща.

По този начин ще се увеличат шансовете им да намерят работа, смята социалният еврокомисар МарианТайсен, която представи новото законодателно предложение днес в Страсбург.

Работниците, които работят в друга страна, но поне веднъж седмично се връщат в своята, при безработица ще получават обезщетенията си в размера и по правилата в страната, в която са внасяли социалните си осигуровки, докато са били на работа, независимо, че може да са граждани на друга държава.

Брюксел обаче не отива по-далеч, а напротив, дава на местните власти да преценят дали да не откажат изобщо социални обезщетения на хора, които не работят и не търсят работа. Като условия за легално оставане в съответната европейска държава за такива икономически неактивни хора се поставят те да имат собствени средства за издръжка и пълно здравно осигуряване. Различно ще е отношението към хората, които се регистрират в бюрата на труда. За тях съответната чужда държава ще поема ангажимент за намиране на работа в разумно време.

Така Европейската комисия се надява да облекчи социалноосигурителните системи на някои от държавите членки, особено в Западна Европа, които са обект на интерес от трудови мигранти от новите европейски страни.

Въпреки натиска от държави като Германия и Австрия, Европейската комисия няма да предлага адаптиране на детските надбавки според това къде живее детето на работещ в чужбина родител.

За да откаже британците от напускане на ЕС преди година, 28-те се съгласиха работещите на Острова европейци да получават съобразени със средните за своята страна детски надбавки, ако децата им не живеят с тях в Обединеното кралство. След референдума за Брекзита предложението не влезе в сила, но някои западни държави обявиха, че сами искат да го приложат, за да намалят измамите с детските надбавки.

Днес Еврокомисията обяви, че това би било незаконно и че държави, които смятат да използват този модел, ще подлежат на санкции от Брюксел.

Европейската комисия смята, че размерът на детските трябва да е еднакъв както за местните работещи, така и за чужденците от други евродържави, тъй като всички те плащат еднакви отчисления от заплатите си за социално-осигурителната система на страната, в която работят.

Освен това според комисар Тайсен ще бъде прекалено скъпо да се разработи система, която да адаптира детските според държавата, в която се намира детето на работещ в друга страна родител.

Ще бъде невъзможно да се докаже дали детето живее с родителя си в чужбина или с баба и дядо у дома, особено ако не е в училищна възраст. Контролът на изпълнението на правилата ще създаде бюрократични трудности, които ще са несравнимо по-големи, отколкото за щетите за социалните системи от тези, които злоупотребяват с детските, обясни Тайсен.

В момента 1% от надбавките за отглеждане на деца в ЕС се дават на чуждестранни граждани.

Европейската комисия предвижда и промяна в статута на бащите, които вземат отпуск за отглеждане на дете. В момента детските се разглеждат като обезщетение за семейството, а Брюксел смята, че те трябва да се превърнат в индивидуално право. По този начин бащата и майката ще имат право на еднаква сума и еднакъв срок на получаване на помощите за отглеждане на дете.

По данни на Европейската комисия, предложените днес промени ще засегнат над 11,3 милиона европейски граждани, които живеят в друга държава от ЕС. 8,5 милиона от тях работят или търсят работа. Предстои те да бъдат приети от Европейския парламент и от страните членки, преди да влязат в сила.

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини