От х:

Днес в x:

Метанът в атмосферата скочил рязко за две години заради кравите

Изображение 1 от 2

    Глобалните емисии на метан от селското стопанство и други източници са нараснали през последните години, установи международно проучване.

    Изследователите, ръководени от френската Лаборатория на науките за климата и околната среда (LSCE) съобщават, че концентрацията на метан във въздуха е започнала да се увеличава около 2007 г. и нараства рязко през 2014 г. и 2015 г.

    В този двугодишен период концентрацията на метан се е увеличила с 10 или повече части на милиард (ppb) годишно, За сравнение сравнение средния годишен ръст е само 0.5 ppb в началото на 2000 г., според проучване, публикувано от Global Carbon Project.

    Мариел Соноа, водещ автор на изследването, казва че увеличаването на емисиите на метан може да застраши усилията за ограничаване на глобалното затопляне.

    Метанът е много по-малко разпространени в атмосферата от въглероден диоксид (CO2) - основният изкуствен парников газ, но задържа 28 пъти повече топлина. В доклада не се казва до каква степен метанът допринася за глобалното затопляне.

    Соноа казва, че макар причините за увеличаването на метана да не са изцяло установени, най-вероятните източници са фермите за бодитък и отглеждането на ориз. Кравите отделят големи количества метан и наводнените почви на оризищата са дом за микроби, които произвеждат този газ.

    Тя цитира данни на Организацията за прехрана и земеделие на ООН, според които в света производството на добитък е било 1,3 милиарда глави през 1994 г. и се е увеличило до почти 1,5 милиарда през 2014 г., Подобно увеличение има в отглеждането на ориз в много азиатски страни.

    Робърт Джаксън, съавтор на доклада и професор по науки за Земята в Станфордския университет, посочва, че метанът може да бъде от много различни източници, включително естествени източници като блата и други влажни зони, но 60% идват от човешките дейности и по-специално от селското стопанство.

    По-малката част от човешкия принос - около една трета, е от проучванията за изкопаеми горива, където метан може да изтече от нефтени и газови кладенци по време на сондиране.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини