От х:

Днес в x:

19 °C

Комисия отхвърли минимална пенсия от 300 лева

Депутатите отхвърлиха предложението за 300 лева минимална пенсия, направено от депутати от Патриотичния фронт. Не мина и плащането на осигуровки от чиновниците.

В бюджетната комисия ПФ даде две възможности за увеличаване на пенсиите догодина, едната за минимална пенсия от двеста лева и преизчисляване на всички останали от първи април, а другата за триста лева минимална пенсия от първи юли. 

Днес бюджетната комисия гласува на второ четене бюджетите на НОИ, НЗОК и централния бюджет.

Димитър Байрактаров я аргументира с пример от чужбина. Република Македония увеличи размера на минималната си пенсия на 206 евро, като добавка към тези 206 евро Македония даде право на техните пенсионери да пътуват безплатно в обществения транспорт, както и да ползват безплатно лекарства. 

Депутатите отхвърлиха и искането на АБВ, държавните служители сами да си плащат здравните осигуровки, мотивирано от Георги Кючуков. 

Каква солидарност може да има при условие, че хора с по-ниски доходи внасят много повече, отколкото държавата внася за тези хора. Според мен е време здравното осигуряване, като се изключи групата на пенсионери и ученици, всички останали, които имат възможност, трябва да бъдат равнопоставени пред закона по начина, по който всички останали се самоосигуряват, каза Кючуков. 

Валентин Грозев, от един от полицейските синдикати се противопостави на цялостното увеличаване на осигуровките в сектор "Сигурност". 

Само на двеста метра от вас има хора, които при всяка една секунда могат да се радикализират. Надявам се да не подкрепяте това увеличение. По този начин ще покажете, че тази комисия и народните представители имат отношение към сигурността в сектора "Сигурност". Ако все пак това предложение бъде одобрено от депутатите в пленарната зала на второ четене, полицаите ще излязат на протест, каза Грозев.

Малко преди това скандал избухна и при приемането на бюджета на НЗОК. Депитатите гласуваха спешно да бъдат привикани министъра на здравеопазването Петър Москов и шефа на НЗОК, които не присъстваха на заседанието.

Това е въпрос на елементарно уважение, предлагам да отложим точката, докато те дойдат, могат и пеша да дойдат, а не да си пият някъде кафето, заяви депутатът Румен Гечев от БСП лява България като предложи председателят на Надзорния съвет и управителят на НЗОК да бъдат поканени и до 20 мин. да дойдат в НС, а дотогава точка първа от дневния ред – бюджетът на касата за следващата година, да бъде отложена. 

Народните представители се съгласиха и гласуваха за него. След което председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова, която е гост на това заседание, се зае със задачата да покани висшите служители, които би трябвало да присъстват днес на приемането на бюджета на касата.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта (1)

Хороскоп за 27.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се огъвайте и по-никакъв начин не отстъпвайте пред опонентите си. Ще се опитат да ви навредят, но нека това ви амбицира за успех на всяка цена. Звездите ще ви подкрепят. Успех.
27 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Служебен, семеен или обществен ангажимент ще ви направи по-дейни, предвид важността на събитието за вас. Ще се погрижите за детайлите, изключвайки случайността и ще насърчите всяка чужда активност в подкрепа на общата цел. Любовта ви дава сили, не я загърбвайте в името уж на по-важни неща.
27 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дипломатичността при деловите ви контакти днес ще е особено ползотворна. Умело избягвате конфликтите и се справяте чудесно с непредвидените пречки. Не се натоварвайте излишно с проблемите на околните и без тях имате достатъчно грижи.
27 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Изпитвате известни колебания относно работата си днес. Най-добре ще е ако се постараете да работите съвместно със свои колеги и не поемате всичката отговорност върху себе си. Стараете се всичко да бъде направено добре, но и хабите доста енергия за странични неща. Обърнете повече внимание на любимия човек, който има нужда от съвета ви по важен въпрос.
27 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате много добър късмет днес и ще получавате потвърждение за това на всяка крачка. Денят е подходящ за рисковани авантюристични начинания, като ако не спечелите много, то е сигурно че няма и да загубите, а изживяванията които ви предстоят наистина си заслужават опита. Доброто ви настроение се отразява много благотворно на атмосферата у дома.
27 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоят ви трудности, изискващи голяма концентрация. Имате предостатъчно сили, за да се справите успешно с предизвикателствата на днешния ден. Не унивайте, притежавате изключителни качества и просто трябва да проявите малко воля. Любимият човек ще ви бъде солидна опора в критична ситуация.
27 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Много задачи очакват вниманието ви и не без усилия ще ви се отдава да бъдете навсякъде, където имат нужда от вас. Забързани, но с приятно излъчване, ще успявате да сте актуални и желани. Любовни трепети ще направят вечерта ви вълнуваща, ще наситят атмосферата с нежност и топлина.
27 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Подготвени сте за промените, които навлизат и без особено натоварване ще се справите със задачите си. Бързото развитие на събитията ще ви подтикне към нестандартни решения и още по-нестандартни действия. С тяхна помощ ще постигнете целта си и с това ще направите живота си по-добър.
27 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
На работното място ще изпъкнете с чувството си за ред. Съществува вероятност да отегчите околните, за това не преигравайте. Станете по-земни и достъпни, така ще обедините около себе си и другите, а и успехите ви няма да закъснеят. Любовните ви увлечения ще станат достояние на повече хора, и ако това ви притеснява, бъдете по-дискретни.
27 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добре очаквания, които ще станат факт благодарение на упоритата ви работа и желание да успеете. В подкрепа на това говори и засиления интерес на други хора към вас. Популярността ласкае самочувствието, но и задължава. Приведете в ред документацията си, предстоят проверки от различни служби.
27 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Обновената ви база данни ще подпомогне значително днешните ви действия. В угода на интересите си ще потърсите и подходящите хора, с които да приключите в срок делата си. Ако сте акуратни и се възползвате елегантно, ще подобрите самочувствието и финансите си. Други ще решават неотложни въпроси, свързани с образование, пътуване или жилищно кредитиране.
27 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще намерите начин да промените нещата в живота си, които ви пречат да се развивате пълноценно. Дори това да ви коства нечие неодобрение, водете се от вътрешния си глас и следвайте сърцето си. Това ще ви помогне бързо да напреднете. Ако ви липсват удобство и уют ще можете да си ги създадете без особени усилия.
27 окт 2020
Последни новини