От х:

Днес в x:

Подписваме с НАТО документ за киберсигурността

Меморандум за разбирателство по въпросите на киберсигурността между България и НАТО ще бъде подписан днес, предаде БНР от Брюксел.

В рамките на днешната среща на военните министри от алианса документа ще парафира министърът на отбраната Николай Ненчев.

Меморандумът е свързан с приоритетно изграждане на способности за защита на националните мрежи и критична инфраструктура от кибератаки.

Основната му цел е създаване на механизъм за сътрудничество и взаимодействие с НАТО, както и оказване на експертна и методическа помощ от страна на Алианса при необходимост.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи преди срещата, че се засилва сътрудничеството с ЕС по въпросите на киберсигурността и хибридните заплахи като медийната пропаганда.

Виждаме, че Русия подкрепя различни групи, които се опитват да повлияят на вътрешнополитическия дебат в различни държави в Европа, но НАТО няма да се бори срещу пропагандата с пропаганда - заяви той. - Най-добрият отговор са фактите и откритата демократична дискусия. В тази сфера си сътрудничим за обмен на информация с ЕС.

САЩ, Канада, Германия и Великобритания ще представят на срещата подробности за 4-те батальона, които ще изпратят в Източна Европа като част от възпиращите мерки спрямо Русия.

Ще се решава и какви са нуждите от подсилване военното присъствие на НАТО в Черно море, допълни Столтенберг.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини