От х:

Днес в x:

Плащаме за "Белене" до средата на декември, "Росатом" готов да покаже оборудването

Националната електрическа компания (НЕК) ще плати дължимото на Русия за произведеното оборудване за АЕЦ "Белене" по-рано от предвиденото - до средата на декември, вместо в края на месеца. 

Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова, която присъства на церемонията по предаването на документите за обследването на пети блок на АЕЦ "Козлодуй" и удължаването на живота на блока до 2047 г. 

Плащането на дължимите 620 млн. евро е в резултат на решението на Арбитражния съд в Женева за заплащането на поръчаното оборудване за АЕЦ "Белене". 

Очаква се съдът да се произнесе и за българската претенция за намаляването на лихвата за забавеното погасяване на плащането, която към момента възлиза на 167 000 евро на ден. "Атомстройекспорт" вече се съгласи с четири от седемте претенции на НЕК по повод на начина на формирането на лихвата, така че се очаква тя действително да бъде намалена. 

Петкова уточни, че преговорите за графика за заплащането на дължимата сума на Русия все още не са приключили, но НЕК има амбицията да изплати финално сумата до средата на декември. 

В същото време стана ясно, че руската компания "Атомстройекспорт" е поканила представители на НЕК да видят оборудването за АЕЦ "Белене", което никой не беше виждал досега. 

НЕК трябва да реши кога и как да провери оборудването, готови сме, ако изпълнителят иска, да го разконсервираме, но това ще са допълнителни разходи, заяви първият заместник генерален директор на "Росатом" Кирил Комаров, който също присъства на церемонията в АЕЦ "Козлодуй". 

Комаров посочи, че руската страна е готова да предаде оборудването, веднага след като получи плащането от България, но ако искаме, то може да остане на съхранение и в Русия. 

Цената за това не е космическа, има пазарни оценки, подчерта Комаров. 

Той благодари на Петкова за бързото изпълнение на решението на Арбитражния съд и изрази надежда случилото се да не попречи на сътрудничеството на двете държави в областта на ядрената енергетика. 

На церемонията в АЕЦ "Козлодуй" беше подписан протокол за предаването на заключителните документи от обследването на оборудването на V блок на централата и състоянието му, които показват, че животът на реактора може да бъде удължен с още 30 години.

С тези документи ядреният оператор ще може да внесе искане в Агенцията за ядрено регулиране заявление за нов десетгодишен лиценз за работа. Настоящият лиценз изтича в началото на ноември 2017 г. и в рамките на следващата година в АЕЦ "Козлодуй" ще трябва да се проведат дейности по модернизиране на оборудването, за да бъде получен новият лиценз.

Обследването на състоянието на V блок на централата беше извършено от консорциум между руските компании "Русатом Сервис“ и "Росенергоатом“ и френската "Електрисите де Франс“ (E Де Еф).

Кирил Комаров и генералният директор на „Русатом Сервис“ Евгений Салков обявиха, че обследването е извършено за 25 вместо за 27 месеца, за което е помогнала "атмосферата на близост и доверие между българските и руските специалисти, както и изключително бързата работа на Е Де Еф".

Обследването на оборудването на VI блок на АЕЦ „Козлодуй“, чийто лиценз изтича през 2019 г., и възможностите то да работи още 30 години също се извършва от "Русатом Сервис“, но в консорциум с българската "Риск Инженеринг“. Документите по този анализ трябва да бъдат готови до края на 2018 г. По думите на Комаров обаче работата също може да приключи по-рано от предвиденото. 

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини