От х:

Днес в x:

Старите ни телефони крият неексплоатирани златни мини

Инкрустиран с диаманти iPhone ще ви струва 95 милиона долара, но ако подобно бижу не ви е по джоба, не унивайте. Всеки смарфон съдържа ценни метали, включително злато, сребро, мед, платина и паладий.

Устройствата, които никога не изпускате от ръцете си, имат не само забавна страна. Тези ценни метали, изглеждат още по-ценни сега, когато сме изправени пред опасността запасите им да се изчерпят.

Смартфоните са като трезори в джобен формат, съдържащи благородни метали и редки елементи. Един типичен iPhone съдържа около 0.034 г злато, 0.34 г сребро, 0.015 г паладий и около една хилядна от грама платина. Съдържа и не чак толкова ценни елементи като алуминии, около 25 г и мед – 15 г.

И това е само началото. Смартфоните съдържат и изключително редки земни елементи – елементи, които всъщност се срещат в изобилие в земната кора, но се извличат изключително трудно, включително итрий, лантан, тербий, неодим, гадолиний и празеодим.

В състава им влиза още пластмаса, стъкло и разбира се батерията.

Елементите са в сравнително малки коиличества. Но в момента над 2 милиарда души притежават смартфон и броят им непрекъснато се увеличава. Нещо повече, концентрацията на част от елементите, като злато и сребро например, е далеч по-голяма от канцентрацията им в руда със същото тегло. Един тон айфони, съдържа 300 пъти повече злато от едни тон златна руда и 6.5 пъти повече сребро от един тон сребърна руда.

Проблемът се състои в това, че тези 2 милиарда потребители, сменят телефоните си грубо на всеки 11 месеца. Това означава, че старите им смартфони остават забравени в някое чекмедже или се изхвърлят. Едва 10% от телефоните се рециклират, а ценните им елементи се използват повторно. Чекмеджетата, кутиите и депата за отпадъци съдържат истинска златна мина. Би било разумно от икономическа и екологична гледна точка да оползотворим тези ценни елементи.

Миниатюрното количество благородни метали във всеки телефон би трябвало да ви откаже от намерението ви да се превърнете в златотърсач на дребно. Но ако започнете да мислите в големи мащаби: един милион мобилни телефони съдържат 16 тона мед, 350 кг сребро, 34 кг злато и 15 кг паладий.

Предизвикателството е как тези материали да бъдат извлечени безопасно и природосъобразно. Значителна част от изхвърлените електронни устройства, включително мобилните телефони се изнасят за страни като Китай, където зле платени работници, сред които и деца, разглобяват устройствата, често с помощта на вредни химикали, за стигнат до ценните компоненти. Китайският град Guiyu претендира, че е приютил най-голямото депо за електронни отпадъци в света. То причинява ужасни здравословни проблеми на жителите, замърсявайки почвата, реките и въздуха с живак, арсен, хром и олово.

Един от възможните начини този проблем да бъде разрешен, е като престанем да сменяме телефоните си толкова често. Нужно е обаче да открием и други решения.

Експертът по материалите Вийна Сахаджавала от Университета в Нов Южен Уелс смята, че бъдещето принадлежи на микро фабриките, по една във всяка общност, в които ценните метали се извличат природосъобразно и екологично от неизползваните мобилни телефони.

Този подход свежда до минимум човешкия контакт с по-опасните материали в телефоните. Мобилните телефони се разбиват с помощта на ток с високо напрежение. Ценните платки се отстраняват с роботизирана ръка и се отнасят до малка пещ, в която стриктно контролирани, високотемпературни реакции извличат благородните метали. По този начин, токсичните и нежелани материали ще бъдат безопасно изгаряни.

Цялото оборудване би могло да се побере в нещо с размера на карго контейнер, и да вдъхнови много ентусиазирани златотърсачи. Кой знае, след известно време може да съберете достатъчно, за да си направите свой собствен позлатен, инкрустиран с диаманати смартфон.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини