От х:

Днес в x:

Раздават сандвичи с 2,4 грама сирене на ученици

Около 250 ученици в училище „Йордан Йовков” във Варна са получили като безплатна закуска сандвичи с лютеница и 2,4 грама сирене.

Информацията и снимката на оскъдните сандвичи предизвика бурни негативни реакции в социалните мрежи. 

Преди дни 8-годишният син на варненката Ивелина Томова е едно от децата, които получават сандвича от хляб, лютеница и сирене в училище. 

"Детето беше възмутено. Каза ми: "Мамо, ма то няма нищо". Някои родители разчитат точно на тази закуска,нищо че е безплатна", заяви Томова, цитирана от bTV.

Безплатна закуска се полага на децата от I до IV клас. За нея държавата отделя на година по 72 лв. на ученик. Това прави по около 50 стотинки на ден.

"Аз също съм съгласна, че това не е достатъчно за децата. А и никой родител не би се съгласил", заяви директорът на Основно училище "Йордан Йовков" Петранка Захос.

Производителят на сандвичите казва, че ги е приготвил по рецепта, описана в задължителен рецептурник „Сборник рецепти за ученическите столове и бюфети”. 

Той за нас има силата на закон. Част е от наредба 37 на министъра на здравеопазването. Всяко отклонение от него води до санкции", казва управителят на фирмата Валентин Спасов.

В сборника, написан от творчески колектив, изрично е записано – в ученическия сандвич трябва да има 44 грама хляб, 41 грама лютеница и… 2,4 грама сирене.

Спасов признава, че също като родител не би му хрумнало да сложи в сандвича на сина си точно 2,4 грама сирене. 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини