От х:

Днес в x:

Сърбин се зареди с най-евтиния тютюн за наргиле в Европа незаконно

Сръбски гражданин пробва да се зареди с най-евтиния ароматен тютюн в Европа без обаче да плати съответния акциз за него.

Гражданинът на западната ни съседка пробва да прекара през българско стоката, купена от Турция на цена като подарък на фона на цените в останалата част на континента. Той обаче е спипан на ГКПП Капитан Андреево. От тайника на автомобила му-мястото на резервната гума са извадени 94 кг ароматизиран тютюн за наргиле.

Според запознати, въпреки, че цигарените изделия в Сърбия са сред най-евтините в цяла Европа, там кутия цигари струва около 2 лева, тютюнът за наргиле като по-особена стока е скъп. В Турция обаче, където влиза предимно от арабските държави е на безценица от гледна точка на сумите, които се плащат за него от потребителите в Европа. Килограм ароматизиран тютюн за наргиле в южната ни съседка с таван на цената около 20 лири, което е около 14 лева, или 7 евро. За сравнение, в сайтове за продажба на тютюневи изделия у нас, например 50 грама от средния клас се търгуват за около 3 лева, а същата разфасовка от по-високия-за близо 5 лв.

Потенциално изгодната сделка, която спипания с контрабандната стока сърбин е направил обаче ще му коства солидна сума. След като е разкрит на бълщгарския граничен пункт му е съставен акт по Закона за митниците. За обезпечаване на евентуални вземания от нарушителя са иззети 3000 евро, уточниха от ведомствената пресслужба.

От там разпространиха и статистика, според която митническите служители на МП Капитан Андреево са задържали през месец август над милион и половина къса цигари при опити за незаконното им пренасяне и 238 кг нарязан тютюн за пушене и ароматизиран тютюн за наргиле без акцизен бандерол.

Количеството на задържаните акцизни стоки е най-голямото за този период през последните две години.

Контрабандните цигари и тютюна са открити при щателни митнически проверки на леки коли, автобуси и товарни автомобили, влизащи в страната от Турция. На нарушителите са съставени 174 акта по Закона за митниците за опит да бъдат пренесени акцизни стоки през държавната граница без знанието и разрешението на митническите органи. От 850 пътници, с разписки са иззети безакцизни цигари, закупени от Република Турция, тъй като акцизната стока е била над нормата за безмитен внос.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини