От х:

Днес в x:

Тютюнопроизводители скачат на изкупвачи, готови да блокират фабрика

Тютюнопроизводители от областта готвят протест, тъй като повече от половин година чакат постъпления за изкупената си продукция. Те бяха получили уверения от Министерството на земеделието, че ще си получат парите от фирмите-изкупвачи до средата на месеца. Някои от фирмите обаче все още не са си изплатили задълженията. Сред длъжниците е гръцката фирма „Михайлидис“ АД, която има фабрика в Сандански. По данни на местни тютюнопроизводители близо 85-90% от земеделците в област Хасково и Кърджали все още чакат постъпления от изкупената в началото на февруари продукция. По груби сметки борчовете на фирмата възлизат между един и два милиона лева.

Днес тютюнопроизводители организират среща в кметството на кърджалийското село Конево, на която ще присъстват и представители от Хасково. Семейството на тамошния кмет Хасан Мустафа също е сред потърпевшите, които отглеждат тютюн и месеци наред чакат пари. „Взеха ни продукцията на 2 или 3 февруари тази година и от тогава насам се наслушахме на лъжи и празни обещания, че ще си получим парите“, каза кметът на Конево. Той обясни, че повече от половин година периодично звънял във фирмата-изкупвач и всеки месец го уверявали, че ще си получи парите от тютюна до 15-то число. Близо 7 месеца по-късно обещанията не са изпълнени. „Има хора, които разчитат единствено на тези пари, тъй като нямат друго препитание и няма с какво да си посрещнат нуждите, особено тези, които трябва да подготвят ученици за 15 септември“, коментира още Мустафа.

„Ако до другия петък не ни изплатят парите, каквито са поредните уверения на „Михайлидис“, на 3 септември ще блокираме фабриката в Сандански“, категоричен е и друг тютюнопроизводител от Хасково.

Представител на фирмата – Райчо Касабов, заяви пред Haskovo.net, че сутринта управителят на „Михайлидис“ го уверил, че до края на другата седмица всички тютюнопроизводители ще си получат парите. По негови думи задълженията им били многократно по-малко – останали за разплащане на едва 7-8% за изкупения тютюн между 25 януари и 10 февруари. Той допълни, че пътува към насрочената за 15 часа среща в село Конево.

Ива Иванова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини