От х:

Днес в x:

Рашидов: Собствениците на тютюневите складове ще бъдат глобени с по 30 000 лв

Изображение 1 от 2

    Собствениците на тютюневите складове в Пловдив ще бъдат санкционирани по закон с по 30 000 лева, обяви министърът на културата Вежди Рашидов, който е в града заради изгорелите през уикенда паметници на културата. Ако се докаже, че палежът е умишлен, ще им бъде наложено да ги преизградят, допълни той, цитиран от агенция "Фокус".

    Все още обаче не е напълно ясна собствеността на унищожените имоти. "Няма начин, няма как да не знаем имената им. Ще ги проследим. Това изисква време, тъй като не е работа на министерството да следи собствеността на 8 милиона души. Има институции, в които всичко ще бъде проверено. Всички имаме интерес да знаем кои точно са собствениците на тютюневите складове към днешна дата", обясни Рашидов.


    Четири от емблематичните сгради на тютюневото градче, групови или единични паметници на културата, изгоряха в Пловдив през уикенда, 6 месеца след като друг паметник - складът на ул. "Одрин" 8, бе разрушен с фалшиво удостоверение, че няма защитен статут. Първоначалните подозрения на граждани и полиция са за умишлен палеж, макар директорът на пожарната, а по-късно и Вежи Рашидов призоваха да не се правят прибързани заключения.


    От днес започва проверката на инспектората към Министерството на културата в Пловдив "Ръководството ще излезе с ясна и категорична позиция. Моята ясна позиция е, че сградите трябва да бъдат възстановени, заяви министърът. "Веднъж завинаги собствениците, когато взимат или стават собственици на паметници на културата, трябва да знаят, че заедно със собствеността носят и отговорности."

    Рашидов се закани, че през септември ще бъде внесена втора порция поправки в Закона за културното наследство, с които сериозно ще бъдат утежнени глобите за безстопанственост на културни ценности.

    Източник: dnevnik.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини