От х:

Днес в x:

Фабрика за идеи: хасковлия прави „Арт резиденция“ с баба си

    Хасковлията Наско Атанасов и баба му Петя от първомайското село Татарево ще станат част от проекта на „Резиденция Баба“ на неправителствената организация „Фабрика за идеи“.

    Проектът стартира миналата година, а в основата му е залегнала идеята колкото се може повече млади хора да усетят духа и традициите на малките населени места, да почерпят сили от миналото и да гребат с шепи от извора на мъдростта на беловласите хора по селата, да се научат от тях на характерните гозби и ръкоделия, за да бъде продължена традицията.

    Така възрастните хора от забравени села – със своя запас от знание и родова памет, ще могат да предадат изчезващи традиции и умения и с помощта на младежите да се включат отново като активни граждани на обществото.  

    Наско и баба му ще са домакини на „Арт резиденция Татарево“ през септември.

    Повод за гостуването при тях е реализираният от 26-годишния хасковлия, който се завърна от Америка заради него, проект Unlock the stage („Отключи сцената“).

    "Отключване" е проектът, който Атанас Атанасов създава с идеята да възроди театралния салон в читалище "Народна просвета" в първомайското село Татарево. От селото са баба му и дядо му - Атанас и Петя. Читалището в Татарево, с изключение на библиотеката на втория етаж, бе неизползваемо в продължение на 30 години, преди инициативата "Отключи сцената". Финансирането беше от даренията в интернет кампанията на проекта, със сума участва и община Първомай.

    Младият мъж привлече свои приятели от два континента в селцето край Първомай, за да му помогнат да реализира мечтата си - да събере хората в читалището за голям концерт на възродената сцена, както някога. Преди това обаче голямата гвардия съмишленици почистиха и обновиха огромната читалищна сцена и залата. С част от парите беше купен и прожекционен апарат и екран, благодарение на които татаревци вече имат и собствен киносалон.

    „Инициатива на Наско Атанасов за възвръщането на общностната енергия и функция на читалището и театралната зала в родното му село Татарево е доказателство, че това е възможно! Обединявайки сили, искаме да ускорим този красив процес и каним креативни умове и сърца на 1-седмична Арт Резиденция в Татарево“, споделят организаторите на „Резиденция Баба“.

    Домакините - Наско и баба Петя ще споделят дома и храната си с петимата избрани резиденти от 16 до 23 септември.

    За това се търсят приключенци, които да усещат влечение и уважение към селския ритъм и тайнства и които осъзнават силата си да променят общността чрез изкуството.
    Преди да идат на гости в Татарево, резидентите ще минат обучение за етнографски и социално-предприемачески методи за опознаване на средата, което ще е от 7 до 10 септември в Чепеларе.

    Мисията им по време на престоя в Татарево ще е да се включат в почистването на намерените съкровища в читалището по време на реновирането на сцената миналата година. Тогава доброволците откриха, както те ги нарекоха “истински съкровища“. Стари фотоси от читалищния живот, кино афиши, народни носии, огромни образователни табла, бюстове на исторически фигури, книги, читалищни доклади. По време на Арт резиденцията "артефактите" ще бъдат събрани в своеобразна стая-музей на втория етаж на читалището. Организирането на кино прожекции всяка вечер във времето на инициативата е друга от задачите.

    Петимата резиденти ще имат възможност да се докоснат и до тайнството за направата на домашна лютеница от нулата до буркана.

    Ще се забавляват и с караоке с англичанка и шотландец.

    Мераклиите да гостуват в Татарево могат да заявят желанието си чрез обявената форма на следния линк: https://docs.google.com/forms/d/12VzNZijUvhDc_y9bL11N7YeAKcBBEew6SmZaYhokqm8/viewform?edit_requested=true

      

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Ов
      овчарчето калитко
      10 -13
      15:51, 21 авг 2016
      Красимирч тия фантасмагории са добри като репортажи Тоя младеж по добре е да е бил останал в Америката Тия неща тука не ГИЛАТ както казват пловдивчани Но той ще разбере и тихичко ще поеме терминала
      • По
        Порчо
        9 -4
        23:07, 21 авг 2016
        И аз мисля така. Ще поразцъка сега малко-малко. Ще свърши парите и ще се изпари към Хамерката. Тези неща не стават с разни програми и комсомолски ентусиазъм. Трябва цялостна държавна политика и прекратяване на сегрегацията на българите извън столицата.
    • 2
      Ма
      мастикаджия
      8 -9
      22:04, 21 авг 2016
      Фабрика за крадене на пари.
    • 3
      12
      123
      4 -2
      22:52, 23 авг 2016
      Браво, момче!Страхотни са идеите ти-давай така все напред!
    • 4
      Ал
      Александра Василева
      1 0
      18:16, 24 авг 2016
      Тъкмо се чудех какво се случва с теб,Наско и ето! :D Браво!
    Последни новини