От х:

Днес в x:

По 4 гургулици на дуло в първия ден на откриване на лова

    Едва по 4 гургулици се падат на всеки ловец в първия ден на откриване на ловния сезон. Такъв беше отстрелът на дружинката на Конуш с председател Младен Марчев, който е и кмет на селото.

    В ловната дружинка членуват 44 души, но тази сутрин на терен излязоха едва 25 ловци. Неотлъчно с майсторите на цевта бяха и двамата ветерани Георги Атанасов – на 82 г. и с година по-младият Бойко Делчев. Възрастните мъже обаче по нищо не отстъпваха на младоците, както с изявите си в лова, така и с бодър дух. „Остават ми 18 г. до навършване на столетие”, ведро се шегуваше Атанасов, който е бивш главен електрик на Цигарената, а в момента работи като охранител.

    Едни от най-младите ловци в дружинката на Конуш са Милен Димитров на 24 г. и Васил Михов на 26 г. Най-новото попълнение пък е Айнур Кадир по прякор Чарли от село Козлец. Именно на него се падна и честта да осигури чевермето за почерпка. „Такъв е адетът. Прави се за здраве и късмет в ловуването”, обясни председателят Младен Марчев. Той допълни, че тази година отстрелът на прелетен дивеч е изключително слаб. Тази година „свалили” едва 100 гургулици, което се пада по 4 на всеки ловец от дружинката. Предишни години достигали максимума – по 15 броя на човек. Освен това тази сутрин не улучили пъдпъдъци и гълъби, които от днес също са разрешени за отстрел.

    От ловната дружинка в хасковското село възнамеряват в понеделник да разселят 50 фазана, които са на 90 дни. Подобна акция осъществили през март, когато пуснали на свобода 100 броя от същия вид птици.

    След приключване на днешния ловен ден членовете на дружинката поседнаха на богата трапеза край село Тракиец. Малко след това пристигнаха и проверяващи от Държавното горско стопанство и от полицията. Двама униформени гледаха ловните билети, разрешителните за индивидуално ловуване и разрешителни за носене на оръжие. За щастие нарушения не бяха открити.

    Ива Иванова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      Дд
      дддд
      32 -7
      16:01, 13 авг 2016
      Трябва да се забрани лова завинаги, не можеш да убиваш животно ей така за кеф ако не си гладен
      • Go
        gost
        3 -2
        14:22, 15 авг 2016
        Те тия са вечно гладни.
    • 2
      Ив
      Иван Райчев -Гъбата
      26 -6
      18:26, 13 авг 2016
      Убийци- толкова ли много животни има че да ги убивате. Следващия път си сложете задължителна светлоотразителна жилетка, и не карайте пили щото всички ви знаят пиянските ловни подвизи.
    • 3
      At
      AT&T
      25 -4
      18:51, 13 авг 2016
      Комплексарите плъзнаха по кърищата.
    • 4
      Be
      Bereta
      22 -6
      19:24, 13 авг 2016
      Ловците са комплексирани пияници. Аз лично уважавам повече рибарите,щото отсъстват по-дълго и жените им са сами. Житейски опит какво да се прави
    • 5
      Уб
      Убиец
      11 -8
      19:27, 13 авг 2016
      На прежде пишештите -убий глупака с мълчание.Относно статията, всяка година репортажа Ви е от с.Конуш.Толкова ли няма други дружинки да посетите и тях.Относно нормата според ЗЛОД е 10 гургулици и 15 пъдпъдъка на излет, председателя да си направи справка да не се излага.
    • 6
      За
      Защитник
      1 0
      07:05, 14 авг 2018
      Значи така според нормата на злод -закона за лова и опазване на дивеча трябва да се промени и да стане злуд - закон за лова и убиване на дивеча. Защото според нормата която цитира № 5 би следвало картината да е такава на един излет : 130000 ловци колкото са в българия по 10 гургулици прави 1300000 убити птици и съответно за пъдпъдъка 1950000 . Да не говорим и за другите животни.
      Убийци на природата , що за закон , що за хора .
    Последни новини