От х:

Днес в x:

Изобилие от зърно спря поскъпването на храните по света

Петте месеца на ръст на цените на храните по света приключиха и през юли тенденцията се обърна – отново има поевтиняване и едва ли в близко бъдеще ще се стигне до поскъпване.

Това заяви главният икономист на Организацията на ООН по прехраната и земеделието (FAO) Абдолреза Абасиян.

Данните на FAO показват, че индексът за храните се е понижил през миналия месец с 1.3 пункта (0.8%) до 161.9 пункта. През януари индексът бе слязъл под 150 пункта, което бе 7-годишно дъно. За измерването му се събират данни от 74 различни зърнени и маслодайни култури, млечни продукти, месо и захар. На годишна база цените на международните пазари през юли са били с 1.4% по-ниски спрямо същия период на миналата година.

"Впечатлението, че цените вече са започнали да се покачват месец след месец, може да се окаже подвеждащо", коментира Абасиян. Според него миналият месец, изглежда, потвърждава оценките, че в следващите 10 години цените на храните ще се задържат стабилни.

Той посочва, че вероятно основната причина за понижаването на цените идва от доброто време, довело до силни реколти от зърно. През юли индексът на FAO за зърнени култури се понижи с 8.8 пункта (5.6%) и само при ориза е регистрирано поскъпване.

Следващият по отстъпление сегмент е този на растителните масла – понижение с 4.6 пункта (2.8%) и трети пореден месец на падане на цените. Това се случва основно заради петмесечно дъно в цените на палмовото масло, причина за което е възстановеното производство в Югоизточна Азия и свитото глобално търсене. Международните цени за масло от соя, слънчоглед и рапица също намаляват заради предлагане, по-голямо от очакваното.

Роля играят и процеси на валутните пазари, и известна несигурност около американския долар, както и определени моменти от търсенето на глобално равнище, допълва Абасиян. "Но ако времето не поднесе изненади, очаква ни солидна реколта. Това със сигурност ще повлияе върху цените за остатъка от сезона". През юни цените бяха достигнали почти едногодишен връх поради опасения за недостиг на захар. Но на следващия месец това се промени от по-добрите от очакваното данни за реколтата от царевица в САЩ и жито в Русия и Черноморския регион.

Три сегмента с повишаване

- Индексът за млечните продукти се повиши с 4.3 пункта (3.2%) спрямо юни, като особено се откроява ръстът при маслото. Като цяло обаче цените в този сегмент остават ниски спрямо последните няколко години. От FAO напомнят, че при потиснато търсене – особено на мляко на прах – в ЕС обмислят мерки за стимулиране намаляването на производство на мляко на фона на данни за ръст през май от 4.4% на годишна база.

- Засилено търсене на свинско е една от причините за повишаване на индекса за месото с 2 пункта (1.3%). В частност в ЕС се отчитат по-малко и по-леки като тегло прасета за кланиците, проблеми има в района на Океания с овчето и говеждото. Но завърналото се засилено търсене от Китай и устойчивият внос от няколко държави в Азия дават добри перспективи за производителите.

- Валутният курс на бразилския реал спрямо долара е водещ фактор за поскъпването на захарта – индексът в този сегмент се е покачил с 2.7 пункта (1%). Силният реал пречи на износа на бразилска захар, а производителите предпочитат да използват тръстиката за етанол за местния пазар.

Източник: capital

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини