От х:

Днес в x:

Мургав дървосекач от сивия сектор обяснява насред гората, че отива за риба

Изображение 1 от 5

    Един от най-куриозните отговори на въпроса: “Къде си мислиш, че отиваш?“, които лесничеят Пламен Георгиев е чувал, когато на местопрестъплението насред гората е заварвал мургав „майстор“ на незаконна сеч, е : „За риба“. Има и още по-брутални ситуации и обяснения, които сме заварвали и получавали в тъмната част на деня. Те  обаче не стават за публикуване в уважавана медия, откровен е той.

    В петък по обяд заедно с колегите си и служители от Контрол, обществен ред и законност бяха край Е-80 в близост до разклона към Хасково и Димитровград, за да направят пореден опит за осуетяване на набезите на секачите без разрешително. По молба на Горското от КОРЗ контролираха издълбаването на близо 50-сантиметрови  канавки в гората на отстояние около метър от пътя.

    "Идеята е да има такава дълбочина, която да спре влизането в гората с каруци", коментира шефът на КОРЗ Николай Симеонов.

    Лесничеите пък разказават, че само преди 3-4 дни за пореден път са хванали мургави да секат безцеремонно наоколо. В един периметър от обезобразената широколистна гора при при стигането им вече липсвали 20-тина дървета, а на друго място теренът бил оголял с около 30-тина.

    „Режат наред, снабдили са се с така наречените джаги - триони, които режат в двете посоки, а работата с тях не е проблем дори за 12-13-годишни момчета“, разказват горските. Те обясняват, че незаконната сеч е предимно нощем, а добитата дървесина се товари на каруците, чиито водачи ги прекарват направо през слънчогледовите ниви в близост-най-прекият път към мястото за пласиране - кв.“Република“.

    Секачите толкова са се специализирали, че са готови за час с повалянето и нарязването на около 1 кубик дърва. Толкова горе-долу поема една каруца, натъпкана докрай. Някои от секаческите групи дори си имат нощни съгледвачи, предимно деца, които дебнат по магистралата и подават сигнали по телефона, разказват още лесничеите.

    “Вечер секат, през деня продават, имат осигурен пазар. Една каруца дърва, сиреч около 1 кубик, струва на редовния пазар 65 лева, на черно се търгува за 30 лева. На тази смешна цена и бракониерът-продавач и купувачът са предоволни. А никой от тях не прави сметка колко години са минали, докато тези дървета израснат“, ядосва се лесничеят.

    Той и колегите му се надяват, че мярката с просеките ще е ефективен стопер поне за известно време, но продължават да са нащрек, защото са убедени, че торбата с хитрини на бракониерите е винаги пълна.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (12)

    • 1
      Ja
      Jack Bauer
      34 -2
      15:22, 22 юли 2016
      Който е заловен да бракониерства, да му се конфискуват коня и каруцата и да му се спират помощите. Защото от глоби полза няма.
      Или вариант Б - бой, бой и после пак бой. С ман га ли те, друга оправия няма.
      • По
        Порчо
        6 0
        10:45, 23 юли 2016
        Трябва и криминализиране на незаконната сеч и то не само за ман-гали. Въпреки че като знам как действа правораздавателната ни система, не ми се говори. Но за боя си прав!
    • 2
      Чъ
      Чък норис
      5 -9
      15:42, 22 юли 2016
      В ствола на дървото се забиват няколко пирона, ако... Виж коментара
      • Ja
        Jack Bauer
        8 -1
        16:54, 22 юли 2016
        Това хубаво, ама можеш ли в цялата гора да зачукаш пирони?
    • 3
      Ра
      Раев
      21 -2
      16:02, 22 юли 2016
      На мургавелковците не им пука от никого и за никого. Те щом на Кенана и на Ямача си секат посред бял ден, какво остава на други места, които не са така видни. Вървят си през просото. Просят навсякъде по центъра - до читалище "Заря", на моста до театъра, по главната улица. Не мислят, че си заслужава да учат, защото когато към помощите се прибавят и доходите от тези и някои други дейности, си докарват достатъчно. Масово се записват в спортното училище, заради безплатната храна, но там греха не е само техен. И бедни българчета отиват там по същите причини. Образованието като цяло от много години едва крета. Дори в добрите училища нивото пада, защото се разкриват много паралелки и приемат с нисък успех. Морал трябва, а той със закон се пази. Промените просто крещят да се случат.
      • Am
        Amjik
        7 0
        16:13, 22 юли 2016
        Жалко.....за Палестина или Пакистан говорим?
    • 4
      Ма
      Марин
      22 -2
      16:03, 22 юли 2016
      Да му поискат билет за риболов и да конфискуват каруцата и коня като няма. Аз ли да ви уча?
    • 5
      Ко
      КОРС -ХАСКОВО
      19 -2
      16:04, 22 юли 2016
      В община хасково има общинско лесничейство , което трябва да охранява горите но в момента директорът му масларов мисли само за далавери ,този ***** затова е дошъл. Затова корс ще поеме охраната.
    • 6
      Ss
      Ss-23
      8 -1
      19:04, 22 юли 2016
      Само напалмp
    • 7
      Се
      СЕЛЕНЖЕР
      12 -2
      21:12, 22 юли 2016
      В случай на заварване примат в гората,първо му се очупват краката и ръцете,след което и гръбначния стълб...каруцата се пали на безопасно място,а коня се продава в някой от месопреработвателите...повярвайте ми случаите ще изчезнат окончателно...
      • Ja
        Jack Bauer
        8 0
        22:17, 22 юли 2016
        Ако зависи от мене, веднага ставаш шеф на Горското. :)
    • 8
      Ху
      Хулиган
      10 0
      22:06, 22 юли 2016
      Приятелю...добре тръгна. Месопреработватели. ******а и той на тях. За кучешка храна.
    Последни новини