От х:

Днес в x:

Атакуват Барозу за конфликт на интереси, свързан с Брекзит-а

Франция настоява ексшефът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу да откаже назначението си в "Голдман Сакс" като съветник по Брекзит-а, съобщи Би Би Си.

Френският министър по европейските въпроси Арлем Дезир нарече постъпването на Барозу в голямата инвестиционна банка "скандална". То според него разкрива проблем с привилата на ЕС за избягване на конфликт на интереси.

Сега на бившите членове на ЕК е позволено да заемат нова длъжност 18 месеца, след като напуснали Комисията.

Барозу е приел работата в "Голдман Сакс" 20 месеца оттеглянето си. Но въпреки това той се оказва "под обстрел" , защото е пренебрегнал духа на правилата на ЕС.

Дезир привлече вниманието към "лошия момент", в който бившият председател на ЕК започва работа в "Голдман Сакс".

"Това е грешка от страна на г-н Барозу и е най-лошата услуга, която бивш президент на Комисията би могъл да направи на европейския проект в исторически момент, когато той има нужда да бъде поддържан и укрепван". Това заяви Дезир във френския парламент, имайки предвид шока в Европа, след като британците гласуваха на 23 юни за напускане на ЕС.

"Голдман Сакс" нае Барозу като съветник и представителен шеф в нейния международен бизнес. Конкретната му задача е да съветва за последиците от Брекзит американската банка, която има силен филиал и в Лондон.

Назначението идва във време, когато наближават трудните преговори на Великобритания за реалното й оттеглянето от Евроъюза.

В новата си роля Барозу ще може да си послужи с знанията си за функциониренето на ЕС и да има достъп до много служители и политици с които е работил в ЕК.

Атаката на Дезир във френския парламент е последната от продължаващато серия критики против назначението на Барозу, което някои наричат "позорно", уточни Би Би Си.

Френският министър на финансите Мишел Сапен каза пред репортери във вторник : "Ако сте обичали Европа, не би трябвало да правите това, и особено не сега. Но то не ме изненадва от страна на г-н Барозу".

60-годишният днес португалски експремиер беше начело на ЕК през 2004 – 2014 г. По време на неговите мандати се случи банковата криза с нейните отражения в еврозоната, припомня Би Би Си.

През 2005 г. Барозу се оказа във фокуса на скандал, след като се беше възползвал на луксозна яхта от гостоприемството на гръцкия корабен магнат Спиро Лацис. Тогава британския евродепутат националист Найджъл Фараж бе предизвикал срещу Барозу вот на недоверие, който не успя.

Европейският омбудсман Емили О' Рейли призова ЕС да затегне своите правила, определящи как и кога бивши евромисари да приемат нови назначения на отговорни постове.

Ирландката специално подчерта, че не е достатъчно формалното спазване на правилата и че пренебрегването на техния дух "подкопава общественото доверие в ЕС".

Източник: dnes.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини