От х:

Днес в x:

Турция призна за проблеми с бежанците по нашата граница

Има проблеми с връщането на нередовно влезли от Турция в България бежанци, но в момента се работи по неговото решаване. Това отговори турският посланик в Европейския съюз Селим Йенел на въпрос на Илияна Йотова - зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП, съобщиха от Европейския информационен център на българската евродепутатка.

Според информацията Йотова е поставила въпроса защо Анкара нарушава двустранното споразумение с България за реадмисия на бежанци, както стана ясно през последните дни, в контекста на общото Споразумение за реадмисия ЕС-Турция.

Според Посланик Йенел "Споразумението е гласувано и ратифицирано, но не е изцяло работещо".

Споразумението беше прието от Брюксел и Анкара през 2014 г. и трябваше да влезе в сила три години по-късно, през 2017 г. в частта си, отнасяща се до граждани на трети страни. На срещата на върха между ЕС и Турция обаче, проведена в Брюксел на 29 ноември 2015 г., страните се споразумяха допълнителната клауза за реадмисия на граждани на трети страни да влезе в сила още от 1 юни 2016 г. От турска страна споразумението бе подписано от президента Ердоган на 18 май т.г. и бе обнародвано два дни по-късно. В момента се очаква одобрението на турския Министерски съвет, който ще разгледа въпроса като спешен, за да може допълнителните клаузи за граждани на трети държави да влязат в сила и да се пристъпи към ефективно изпълнение на реадмисията.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини