От х:

Днес в x:

1500 лева за спасител, 700 за чистачка на плажа

По 1500 лева на месец ще получават спасителите в Бургас и Слънчев бряг това лято. Преди няколко години възнагражденията бяха в размер на 600-700 лева, но сега сумите са коренно различни. Все пак трябва да се има предвид и това, че работата е сезонна, а рискът е голям. Това съобщи за Агенция "Монитор" наемателят на бургаския плаж "Север" Атанас Атанасов.

"От 700 до 1000 лева е твърдата заплата, плюс осигурени храна и спане – никъде не може да се назначи спасител за по-малко пари", потвърди д-р Андрей Найденов, експерт и доайен на Асоциацията на водните спасители в България.

Размерът на възнаграждението зависи от големината на плажа и рисковете, които носи мястото.

Цената на труда скача най-вече защото липсват квалифицирани кадри. "БЧК не може да поеме организацията и да обучи толкова много хора. Който завърши курсовете, взема документа и бяга в чужбина заради по-високото заплащане там, а тук хора пак не достигат", обясни се д-р Найденов.

В последните години много от българите спасители намериха работа в държави като Испания, Португалия, Гърция, Италия, Малта, дори и в Германия и Франция. В Германия например заплащането е твърдо 2300 евро. Дори в Гърция заплащат 1000 евро, плюс квартира и храна. В Испания сумата е 1800 евро при същите допълнителни условия.

В Кувейт нашенците получават по 2500-3000 долара с осигурени квартири. В последните години има и търсене от Турция. В курорт като Бодрум например се плаща заплата от 2300 лири плюс храна и стая за спане. Това прави около 1700 лева в български пари. Привлекателното за кандидатите за спасители в случая е това, че в края на сезона вземат допълнителни премии от по 3000-4000 лири.

Конкуренцията е много голяма и като цяло и това лято има голяма липса на кадри за осигуряване на летния туризъм по българското Черноморието.
Липсват и лекари аниматори. Ако се намерят такива, те не поемат ангажимент за по-малко от 70-80 лева на ден плюс храна, транспорт и спане, жалваха се концесионери. Не са редки случаите, когато лекари се цанят на няколко плажа срещу същото заплащане и прихождат само при сигнал за инцидент.

По 700 лева ще вземат това лято чистачките на плажа. "Плащам такива заплати и пак не мога да намеря хора", жалва се наемателят Атанас Атанасов.

Високите заплати предполагат повече разходи за наематели и концесионери. Съответно това ще наложи вдигане на наемите на капанчетата, както и на цените в тях и на плажните услуги.

Липсата на спасители и медицински кадри не изключва опасността от инциденти в морето. Там, където няма организация, на плажа трябва да се сложи подходящата сигнализация, което е задължение на общините, коментираха от областната управа.

 

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини