От х:

Днес в x:

Люк Монтание спечели Нобеловата награда за медицина

Професор Люк Монтание, който заедно с италианския вирусолог Виторио Колици оневини българските медицински сестри, обвинени в умишлено заразяване със СПИН на над 400 деца в Бенгази, спечели Нобеловата награда за медицина.

По време на либийското дело професор Монтание доказа с научни факти, че заразата в болницата в Бенгази е възникнала през 1997 г. (по това време обвиняемите не са работили в болницата), а основната причина е в лошите хигиенни условия на здравното заведение.

Наградата, която е съпроводена и от парична награда от 10 милиона шведски крони (1,4 милиона долара), се присъжда и на германския учен Харалд зур Хосен за изследванията му върху причините за рака на шийката на матката, и на Франсоаз Баре-Синуси, който заедно с Люк Монтание открива вируса, който причинява СПИН, съобщи Нобеловият комитет в Стокхолм.

Нобеловата награда за медицина традиционно се връчва първа. Награди за постижения в науката, литературата и мира се връчват от 1901 г. в съответствие с волята на откривателя на динамита и бизнесмен Алфред Нобел.

Вирусологът Монтание е награден и с Почетен знак на българското министерство на здравеопазването за своите големи заслуги за доказването на невинността на петте български медицински сестри и палестинския лекар Ашраф.
Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини