От х:

Днес в x:

Гърция пусна нашите “шпиони”, в родното Покрован опъват софри

Тримата задържани и осъдени в Гърция за шпионаж наши сънародници се върнаха днес около 14. 00 часа през Ново село в България. Старши сержант Йордан Чапов, съпругата му редник Димитрина Чапова и спътникът им Георги Граматиков бяха съдени по бързата процедура в южната ни съседка защото снимали военни обекти. Те получиха присъди по 15 месеца.

Димитрина Чапова и Георги Граматиков са от ивайловградското село Покрован, където допреди няколко години живяло цялото семейство Чапови, преди да се премести в Пловдив. Съпругът Йордан е от Първомай, но е служил в Ивайловград. Със съпругата си се запознали и оженили още преди той да влезе в казармата, разказаха днес тяхни съселяни.

Кметът на Покрован Атанас Димитров разказа, че Данчо, както наричат старши сержанта в селото, единадесет години превозвал дървен материал от Ивайловградско в Гърция. Той познава всичко оттатък границата като двете си длани, защо му е да прави снимки на военни обекти, чуди се селският управник.

Гърците ни мразят, заключава съселянинът му Илия Петров. Той минаваше с колата си край кметската къща и като разбра, че там има журналисти, заби спирачки и остави опела си насред пътя, за да даде мнение по въпроса. Какви шпиони са нашите? Ей тук във вестника чета, че в цялата работа била намесена дългата ръка на Москва. Руснаците искали да ни скарат с гърците, понеже сме заедно в НАТО, сочи с пръст вестникарския материал Петров и видимо се забавлява (на снимката – кметът Атанас Димитров е вляво, Илия Петров – вдясно).



Данчо беше на мисия в Косово и като се върна оттам, показа много снимки в апарата си, разказа Илия Петров. Според него гърците като си видели снимките на натовските машини в Косово, са решили, че си имат работа с върл шпионаж. Византийска му работа, отсича Петров.

Кметът Атанас Димитров пък разказа, че още в сряда заедно с техни близки са ходили до Орменион, за да платят гаранцията на съселяните си. Излезе им близо по 2000 евро на човек. 1000 евро гаранцията, такси, глоби, общо към 6 000 евро платихме за тримата, каза кметът. Всичко, коета Данчо беше спестил от мисията в Косово, ще отиде ей така, заради едната глупост, ядосва се той.

Хората в Покрован се забавляват с различните медийни версии за техните съселяни. Изкараха ги агенти на ЦРУ, на КГБ, на МОСАД и на кой ли не, смеят се покрованци. Пък си те са едно обикновено семейство, средностатистическо, да използвам този купешки израз, казва кметът.



Двете им деца също бяха в Покрован. Те са кръстени на родителите на Димитрина – Ангел и Иванка. Момчето се бе запиляло по язовирите за риба, а момичето си бе вкъщи. Ангел е в девети клас, сестра му – в шести. Децата знаят, че всичко това е кьорфишек, че родителите им нищо лошо не са направили, и затова не се притесняват, обясни кметът. Сега ги чакаме да си дойдат и веднага опъваме софрата, а нас много ни бива в тази работа, хвали се селският управник, който е с размерите на Боримечката.

При влизане на българска територия семейство Чапови отказа да коментира инцидента. От военното министерство ги предупредили да мълчат, защото ще има вътрешно разследване на случая. Вместо тях изявление направи адвокатката им – Илиана Власакиду. По думите й просто е станало недоразумение. В района, където те са снимали, това наистина е забранено, но табелата със забраната е на гръцки език, каза юристката. Тя допълни, че гръцката държава няма повече никакви претенции към тримата наши сънародници и разрешението да напуснат Гърция доказва това.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини