От х:

Днес в x:

Русия лови шпиони

Русия екстрадира четирима члена на южнокорейското разузване, шпиониращи за КНДР, съобщи южнокорейския рестник „Чосун Илбо".

Според изданието, дипломатите напуснали Русия по „загадъчен начин". Двама от тях се отказали от постовете си в посолството само година, след като са ги заели, без да дочакат края на тригодишния си мандат.

Източници на вестника твърдят, че всички изгонени шпиони са работели под прикритието на посолството. Въпреки това Сеул не е предприел контрамерки по екстрадирането на агентите, работещи в руското посолство.

В дипломатическите кръгове отзоваването на разузнавачите не е свързано с техните грешки, а по-скоро с разногласията между руската и южнокорейската страна относно начините на обмен на оперативна информация. Според вестника в случая грешката е допусната от южнокорейската страна.

Последният конфликт между двете държави бе през юли 1998 година. Тогава Русия изгони съветник в южнокорейското посолство за опита му да открадне конфиденциална информация, в отговор на което Сеул екстрадира руския консул.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини