От х:

Днес в x:

Кокаин,сънища и психоанализа

Да започнем с психоанализата. Тя е странното дело на един човек : Зигмунд Фройд.Той се захваща да гради психоанализата сам, срещу своите събратя. Не представя работите си на никой университет, не търси официално признание за своите експерименти, не влиза в научни диспути.През 1902 година основава Психологично дружество, което по-скоро прилича на култ към някаква нова религия, отколкото на сборище на учени.Всеки от участниците получава пръстен от Фройд, с който се идентифицира на сбирките.

Психоанализата се изработва от части в над 20 000 писма, които Фройд разменя със свои съмишленици.След смъртта му, писменото му
наследство наброява над 45 000 ръкописа и 30 000 писма.Всичко това е наследено от дъщеря му Ана Фройд, който разпределя документите в няколко световни библиотеки. Най-голяма част от бележките на Фройд отиват в Конгресната библиотека във Вашингтон.Любопитен факт е, че част от документите биват засекретени и ще бъдат
предоставени на читатели и изследователи чак през 2102 година, а някои дори през 2113 г.

Малко известен факт, но за сметка на това доста интересен е значението на Фройд като "човекът дал кокаина на света".След като на младини се проваля в опитите си да открие сексуалните органи на змиорките, Фройд се утешава с друго сензационно според него чудотворно лекарство - кокаина.Омаян от лечебните му свойства, той посвещава на тази субстанция първата си медицинска статия. Фройд охотно приема кокаин и го предписва "срещу повръщане и гастритни болки".Изпраща дори на младата си годеница "за укрепване и червени бузки". Този ентусиазъм обача не се понравя на виенската медицинска общност и сериозно накърнява репутацията на младия доктор.


Да се изброят теориите, книгите и постиженията на Фройд ще бъде доста трудоемко занимание. Твърдението му, че човешките инстинктивни желания се проявяват в сънищата се превръща във фундамент на психоанализата. Или фактът, че Фройд руши всички табута наложени върху сексуалността."В крайна сметка, нали благодарение на Фройд в същия този миг хиляди оргазми се случват в буржоазните домове", казва писателят Том Улф.

Да не забравяме, че докторът е и автор на концепцията за Едиповия комплекс, отделя изключително внимание на лечението на неврозите, хистерията, нарцизма.

Откритията, които прави Фройд променят представите на човеството и са актуални вече над 150 години.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини