От х:

Днес в x:

Изгубена опера на Вивалди звучи отново след 278 години

Днес в Прага ще се състои примиерата на операта "Агрипо" на италианския композитор Антонио Вивалди. Нейното първо изпълнение се е състояло в чешката столица през 1730 година, но след това партитурата е била изгубена, като е оцеляло единствено либретото.

Чешкият пианист Ондрей Мачек открил либретото в архивите и разбрал, че оркестърът, който е изпълнил операта преди повече от 270 години, след това е дал представление и в немския град Регенсбург. Това го отвежда в замъка на рода Турн-и-Таксис, където намерил част от партитурата. "Търсих в разела за анонимните творци, защото знаех, че в раздела "Вивалди" няма такава партитура", цитира Мачек Associated Press."Когато видях, че тексът на първата ария е идентичен с този, който открих в Прага, вече не се съмнявах."

Мачек решил, че откриването на партитурата не е достатъчно и се заел да възстанови липсващата част от операта."Използвах музика от опери, които Вивалди е писал по това време, преди и след примиерата,и те паснаха идеално", разказва Мачек.

На представлението в Прага ще се съберат стотици поклонници на таланта на Вивалди. В постановката участие ще вземат 13 певци и 24 музиканта, които ще използват оригинални исторически инструменти.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини