От х:

Днес в x:

29 °C

Електронното гласуване - как да се направи, за да не може да се лъже?

Съвсем скоро, най-вероятно още следващата седмица, Народното събрание ще се захване с електронното гласуване. На референдума стана ясно, че над 1,8 млн. българи искат електронното гласуване да стане факт, но крайното решение ще е на парламента.​

В първата част от поредицата за трудностите пред електронния вот Actualno.com наблегна на необходимостта от електронната самоличност. Без този идентификатор няма как да има електронно гласуване, гласи позицията и на експерти, и на политици.

Без лъжи в пускането на глас

Идентификаторът е средството, което няма да позволи многократно гласуване от един човек, казва Михайло Николич, главен директор "Технологии" в компанията за софтуерно инженерство "Атлон". Точно чрез идентификатора всъщност ще се показва, че точно определен човек е гласувал и няма право повече да гласува, като администриращият субект отчита единствено това, а не за кого е гласувал гласоподавателят. Така отпада „факторът IP” – IP адресът не може да е основа на система за електронно гласуване, заяви г-н Николич.

По негово мнение към момента електронният подпис трудно би имал алтернатива. Би могло да бъдат създадени потребителско име и парола за всеки отделен човек, но тогава кой би попречил на гласоподавателя да ги продава? Затова е редно идентификаторът да е нещо, към което хората проявяват сериозно отношение и не биха продали лесно, смята техническият директор на "Атлон". При електронния подпис има такава правна регулация, че ако не го опазиш, може да имаш проблем със закона. Евентуално може да се помисли и дали идентификаторът да не бъде вързан към нещо друго важно за съответния човек – например банкова сметка. Тогава ще внимаваш много какво се случва с въпросния идентификатор, посочи г-н Николич.

Подобна система е използвана в Латвия – за създаване на механизма Mana Balss (Моят глас) за отправяне на петиции към латвийския парламент, казва членът на Националния съвет на ПП „Зелените“ Даниела Божинова пред Actualno.com. Хората, които подписват петиции онлайн, го правят с този механизъм, в който всеки подписващ се проверява чрез банков идентификатор. Всъщност чрез Mana Balss е възможно латвийският парламент да разгледа гражданска инициатива и да я превърне в закон – ако инициативата събере 10 000 подписа онлайн. Разбира се, едно е такава инициатива, друго е електронно гласуване, направи уточнение г-жа Божинова.

Изпращането на някакви кодове – независимо по имейл, по обикновена поща, е свързано със страшно много въпроси: Кой може да отвори кодовете, дали не може някой да събере 20-30-50 кода и да гласува от името на съответните хора, посочи и депутатът от Движение България за гражданите Димитър Делчев в отговор на наш въпрос относно информация за готвено от ГЕРБ предложение за електронното гласуване. Според публикация във в. "Сега", идеята на партията на Бойко Борисов е българите в чужбина да получават 14 цифров код за достъп до сайта на ЦИК и там да гласуват, като въведат ЕГН-то си. Не може да се започне процес по въвеждане на електронното гласуване, преди да е обмислено всичко, заключи Делчев.

Самото валидиране на самоличността на гласуващия може да стане на няколко стъпки - гласувам и гласът ми стига до точка, където се отчита и проверява по идентификатора в специален регистър, че всъщност гласуващият съм аз. Така и издателят на сертификата потвърждава, че гласът е автентичен, а и не може да се гласува многократно. Издателят на сертификата просто потвърждава самоличността на гласуващия, но без да знае за кого отива гласът. Оттам насетне гласът продължава като заявка към политическата кандидатура, която си е харесал гласоподавателят, но преди това се криптира, казва Михайло Николич.

За да се запази анонимността на вота до края на изборния ден, трябва да сме сигурни, че единствената достъпна информация до всички точки е, че даден човек е гласувал. Разбира се не можем да дадем веднага решение без да се обмислени всички варианти и направено проучване от множество експерти, но концептуално нещата биха могли да изглежда по следния начин. Всеки подаден глас се “капсулира” на различни нива и всяко ниво носи определена информация - район, евентуално адрес, частична информация за самоличността, пълна информация за самоличността, вот. Всяко ниво може да бъде достъпно на определен етап и само с правилен ключ за декриптиране като съответно е необходима организация около създаване на ключове и тяхното съхранение. Така ефективно може да се избегне възможността предварително да се видят вотовете, смята г-н Николич.

Изцяло уеб базирано решение може и да не е достатъчно сигурно и да се наложи да се създаде специален софтуер, който може самостоятелно да криптира пакет от данни на няколко нива, добавя експертът.

Още един вариант, който може да се обсъди е, че ключът за вота или всякаква друга конфиденциална информация се пази до края на изборите от самите гласоподаватели. Така нито една страна не би имала възможност да декриптира милиони гласове или поне не би било възможно в отреденото за избори време. Ключ за криптиране може да е всичко - от звук, снимка, текст или комбинация от много фактори като времето, позиция на звезди и пр. Подобни криптографски мрежи и алгоритми вече съществуват, казва технологичният директор на "Атлон".

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Дребни неприятности в определени моменти ще блокират дейността ви или ще внасят затруднения в ежедневните ви задължения. Не допускайте друг освен вас да определя ритъма ви на работа или задачите, които имате през деня. Печелите доверието на важен за вас сътрудник. Помощта му в бъдеще ще ви е много полезна.
15 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес едва ли ще сте много съсредоточени върху работата си, защото ви вълнуват въпроси от личен характер. Държите се странно с околните и не трябва да се изненадвате от реакциите им. Преценете кое е по-важно за вас и се заемете с него.
15 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес ще се натъкнете на нещо, което ще се окаже особено полезно за работата ви, особено за в бъдеще. Имате достатъчно търпение, за да развиете възгледите си докато започнат да носят желаните от вас резултати. Стараете се да не обръщате внимание на поведението на определен човек, който ви е неприятен и това е наистина най-доброто което можете да направите.
15 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят е характерен с непрекъснатата смяна на онова, с което ще се занимавате. Трудно ви е да се концентрирате за дълго, но едва ли ще е и нужно. Заети сте с приятни неща, като повечето от тях са свързани и с хора, на които държите. Предстои ви пътуване по работа, което ще ви отвори много възможности.
15 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Напрегнати сте, въпреки, че ви се иска да си починете и да се заемете с нещо разтоварващо. Бъдете готови на промени и в личен план. Очаква ви сериозен разговор с интимният ви партньор. Подготвяте изненада за свой близък, от която всички ще останат наистина очаровани. Семейството ви ще застане зад всяко ваше решение.
15 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Мотивирани сте да започнете нещо ново и с конкретни действия ще се заемете с реализацията му. Насърчавайки у себе си този плам, много скоро ще материализирате намеренията си. Не пропускайте да изразите уважението и обичта си към хората, които осмислят живота ви. Пътуванията ще са приятни.
15 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Възможни са разногласия с колегите и началниците ви днес. Бъдете по-дискретни по отношение на нещата, които са ви поверени и не злоупотребявайте с доверието им. Вие също не изпадайте в излишна сантименталност, не е нужно да разголвате душата си пред всеки. Други от вас ще пътуват, най-често по служебни дела.
15 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Погрижете се за интересите си, като не пречите на другите да мислят за своите. Много неща ще се променят, не пестете усилия и се старайте да останете добри хора. Любовта ще ви помогне по-лесно да се справите със затрудненията си, срещайки ви с подходящия за вас помощник.
15 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започвате с много хъс новия работен ден и както може да се очаква имате доста работа за вършене. Успехът ви във всяко едно начинание до голяма степен зависи от собствената ви организация, затова подредете по важност ангажиментите си.
15 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Смело ще пристъпите към действия, осигуряващи защита на интересите ви. Професионалните задачи ще заемат по-голямата част от деня ви. Добре преценете и организирайте времето си, за да ви стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
15 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бизнесът ви изисква сили и средства, които не винаги имате в наличност. В тази връзка ще търсите съдействие от кредитни институции и хора, имащи по-големи възможности от вас. Категорични сте в намерението си да подобрите бита си.
15 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Можете да спечелите вниманието и готовността за съдействие и на най-търсените хора, ако проявите искрен интерес към тях. Всеки харесва човека, който му се възхищава. Ще спечелите приятели, ако правите за тях неща, които изискват време, енергия, безкористност и внимание, ако ги поздравявате сърдечно и с ентусиазъм. Бъдете целенасочени днес и ще успеете.
15 юли 2020
Последни новини