От х:

Днес в x:

16 °C

Електронното гласуване - как да се направи, за да не може да се лъже?

Съвсем скоро, най-вероятно още следващата седмица, Народното събрание ще се захване с електронното гласуване. На референдума стана ясно, че над 1,8 млн. българи искат електронното гласуване да стане факт, но крайното решение ще е на парламента.​

В първата част от поредицата за трудностите пред електронния вот Actualno.com наблегна на необходимостта от електронната самоличност. Без този идентификатор няма как да има електронно гласуване, гласи позицията и на експерти, и на политици.

Без лъжи в пускането на глас

Идентификаторът е средството, което няма да позволи многократно гласуване от един човек, казва Михайло Николич, главен директор "Технологии" в компанията за софтуерно инженерство "Атлон". Точно чрез идентификатора всъщност ще се показва, че точно определен човек е гласувал и няма право повече да гласува, като администриращият субект отчита единствено това, а не за кого е гласувал гласоподавателят. Така отпада „факторът IP” – IP адресът не може да е основа на система за електронно гласуване, заяви г-н Николич.

По негово мнение към момента електронният подпис трудно би имал алтернатива. Би могло да бъдат създадени потребителско име и парола за всеки отделен човек, но тогава кой би попречил на гласоподавателя да ги продава? Затова е редно идентификаторът да е нещо, към което хората проявяват сериозно отношение и не биха продали лесно, смята техническият директор на "Атлон". При електронния подпис има такава правна регулация, че ако не го опазиш, може да имаш проблем със закона. Евентуално може да се помисли и дали идентификаторът да не бъде вързан към нещо друго важно за съответния човек – например банкова сметка. Тогава ще внимаваш много какво се случва с въпросния идентификатор, посочи г-н Николич.

Подобна система е използвана в Латвия – за създаване на механизма Mana Balss (Моят глас) за отправяне на петиции към латвийския парламент, казва членът на Националния съвет на ПП „Зелените“ Даниела Божинова пред Actualno.com. Хората, които подписват петиции онлайн, го правят с този механизъм, в който всеки подписващ се проверява чрез банков идентификатор. Всъщност чрез Mana Balss е възможно латвийският парламент да разгледа гражданска инициатива и да я превърне в закон – ако инициативата събере 10 000 подписа онлайн. Разбира се, едно е такава инициатива, друго е електронно гласуване, направи уточнение г-жа Божинова.

Изпращането на някакви кодове – независимо по имейл, по обикновена поща, е свързано със страшно много въпроси: Кой може да отвори кодовете, дали не може някой да събере 20-30-50 кода и да гласува от името на съответните хора, посочи и депутатът от Движение България за гражданите Димитър Делчев в отговор на наш въпрос относно информация за готвено от ГЕРБ предложение за електронното гласуване. Според публикация във в. "Сега", идеята на партията на Бойко Борисов е българите в чужбина да получават 14 цифров код за достъп до сайта на ЦИК и там да гласуват, като въведат ЕГН-то си. Не може да се започне процес по въвеждане на електронното гласуване, преди да е обмислено всичко, заключи Делчев.

Самото валидиране на самоличността на гласуващия може да стане на няколко стъпки - гласувам и гласът ми стига до точка, където се отчита и проверява по идентификатора в специален регистър, че всъщност гласуващият съм аз. Така и издателят на сертификата потвърждава, че гласът е автентичен, а и не може да се гласува многократно. Издателят на сертификата просто потвърждава самоличността на гласуващия, но без да знае за кого отива гласът. Оттам насетне гласът продължава като заявка към политическата кандидатура, която си е харесал гласоподавателят, но преди това се криптира, казва Михайло Николич.

За да се запази анонимността на вота до края на изборния ден, трябва да сме сигурни, че единствената достъпна информация до всички точки е, че даден човек е гласувал. Разбира се не можем да дадем веднага решение без да се обмислени всички варианти и направено проучване от множество експерти, но концептуално нещата биха могли да изглежда по следния начин. Всеки подаден глас се “капсулира” на различни нива и всяко ниво носи определена информация - район, евентуално адрес, частична информация за самоличността, пълна информация за самоличността, вот. Всяко ниво може да бъде достъпно на определен етап и само с правилен ключ за декриптиране като съответно е необходима организация около създаване на ключове и тяхното съхранение. Така ефективно може да се избегне възможността предварително да се видят вотовете, смята г-н Николич.

Изцяло уеб базирано решение може и да не е достатъчно сигурно и да се наложи да се създаде специален софтуер, който може самостоятелно да криптира пакет от данни на няколко нива, добавя експертът.

Още един вариант, който може да се обсъди е, че ключът за вота или всякаква друга конфиденциална информация се пази до края на изборите от самите гласоподаватели. Така нито една страна не би имала възможност да декриптира милиони гласове или поне не би било възможно в отреденото за избори време. Ключ за криптиране може да е всичко - от звук, снимка, текст или комбинация от много фактори като времето, позиция на звезди и пр. Подобни криптографски мрежи и алгоритми вече съществуват, казва технологичният директор на "Атлон".

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 12.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Динамичното развитие на проблемите ще ви постави в непривична ситуация. Мислете гъвкаво и не залитайте в крайности. С колегите не бива да споделяте всичките си вълнения. Ще предизвикате негативни обрати, от каквито нямате нужда сега. Обърнете внимание на семейството си. Там ще получите топлината, която ви липсва в живота.
12 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Денят е благоприятен за бизнеса ви, не спирайте да работите, особено, ако договореностите ви са свързани със срокове и конкретни ангажименти. Споделяйте намеренията и чувствата си с човека до вас, това ще ви сближи повече и даде сили да се справите с всичко, без да усещате умората и напрежението.
12 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Хубав и запомнящ се ден за представителите на знака. Всичко се получава дори по добре, отколкото сте го искали. Има от какво да сте удовлетворени. Чувствате се уверени и щастливи с пътя, който сте избрали. Близките ви много ви помагат в това отношение. Окончателно отпадат неизвестните около предстоящо пътуване в чужбина.
12 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще бъдете еднакво активни в много посоки, защото сте в добра форма. Деловите представители на знака ще решават административни въпроси, имащи отношение към авторитетни институции. Отношението на другите към вас ще повиши собствената ви увереност и ще повярвате в творческите си и професионални възможности. Възползвайте се от момента.
12 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Без излишен шум, целенасочено и не без доза самочувствие ще следвате програмата си. Очакванията ви са реални, скоро ще се поздравите с постигнати резултати, подобряващи позициите ви и не на последно място доходите. Привлечени сте от славата и колкото и да съзнавате, че е преходна не спирате да я желаете.
12 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Успешно ще решите проблем, възпрепятствал досегашните ви отношенията с интимния партньор или друг близък човек. Атмосферата ще стане по-приятна, ако не бъдете толкова припрени в изискванията си. Всеки има нужда от лично пространство, не натрапвайте своето. Стресът от деня компенсирайте в тиха, романтична обстановка вечерта.
12 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Починете си и оставете настрана всички ангажименти, които могат да бъдат отложени. Притеснявате се излишно относно развитието на професионален въпрос, всичко ще приключи далеч по-лесно и по-скоро. Близък човек ви зарежда с настроение. Въодушевявате се от възможност, която откривате за двама ви.
12 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вслушайте се във вътрешния си глас и хоризонтите ще се отворят за вас. Прозорливостта ви ще се окаже полезна – нужна ви е повече свобода и финансова независимост. Здравословен проблем ще продължи да ви създава напрежение и е крайно време да отделите повече от времето си за себе си.
12 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможни са затруднения в общуването, но бързо ще влезнете в общия тон и ще подобрите отношението си към детайлите. С цената на повече усилия ще намерите правилното решение на проблем, който ви притеснява. Настроението и самочувствието ви ще се подобрят от новостите, които предстои да научите.
12 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от делата, които движите ще се развиват според очакванията и вложената в тях енергия. Успехите ви ще зависят най-вече от прецизиране на детайлите, в което по-добри от вас няма. Денят не е подходящ за започване на нови професионални задачи, за сметка на това ще бъдете вдъхновени за начало на нова интимна връзка.
12 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешният ден ви предлага разнообразни възможности. За онези от вас, за които денят е работен ще има предостатъчно възможности за изява. Не се колебаете да излагате твърдо мнението си и сте готови да понесете последствията от тази си смелост. Имате шанса да възстановите добрите си взаимоотношения с човек, на когото държите. Не го пропускайте.
12 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Усилията ви често остават неоценени, но не се чувствайте онеправдани, света ви възприема добре. Вярвайте, това, което очаквате ще дойде скоро. Бъдете търпеливи и продължавайте в същия дух. Радостни събития ще подобрят настроението ви и ще ви заредят с позитивна енергия.
12 ное 2019
Последни новини