От х:

Днес в x:

24 °C

Електронното гласуване - как да се направи, за да не може да се лъже?

Съвсем скоро, най-вероятно още следващата седмица, Народното събрание ще се захване с електронното гласуване. На референдума стана ясно, че над 1,8 млн. българи искат електронното гласуване да стане факт, но крайното решение ще е на парламента.​

В първата част от поредицата за трудностите пред електронния вот Actualno.com наблегна на необходимостта от електронната самоличност. Без този идентификатор няма как да има електронно гласуване, гласи позицията и на експерти, и на политици.

Без лъжи в пускането на глас

Идентификаторът е средството, което няма да позволи многократно гласуване от един човек, казва Михайло Николич, главен директор "Технологии" в компанията за софтуерно инженерство "Атлон". Точно чрез идентификатора всъщност ще се показва, че точно определен човек е гласувал и няма право повече да гласува, като администриращият субект отчита единствено това, а не за кого е гласувал гласоподавателят. Така отпада „факторът IP” – IP адресът не може да е основа на система за електронно гласуване, заяви г-н Николич.

По негово мнение към момента електронният подпис трудно би имал алтернатива. Би могло да бъдат създадени потребителско име и парола за всеки отделен човек, но тогава кой би попречил на гласоподавателя да ги продава? Затова е редно идентификаторът да е нещо, към което хората проявяват сериозно отношение и не биха продали лесно, смята техническият директор на "Атлон". При електронния подпис има такава правна регулация, че ако не го опазиш, може да имаш проблем със закона. Евентуално може да се помисли и дали идентификаторът да не бъде вързан към нещо друго важно за съответния човек – например банкова сметка. Тогава ще внимаваш много какво се случва с въпросния идентификатор, посочи г-н Николич.

Подобна система е използвана в Латвия – за създаване на механизма Mana Balss (Моят глас) за отправяне на петиции към латвийския парламент, казва членът на Националния съвет на ПП „Зелените“ Даниела Божинова пред Actualno.com. Хората, които подписват петиции онлайн, го правят с този механизъм, в който всеки подписващ се проверява чрез банков идентификатор. Всъщност чрез Mana Balss е възможно латвийският парламент да разгледа гражданска инициатива и да я превърне в закон – ако инициативата събере 10 000 подписа онлайн. Разбира се, едно е такава инициатива, друго е електронно гласуване, направи уточнение г-жа Божинова.

Изпращането на някакви кодове – независимо по имейл, по обикновена поща, е свързано със страшно много въпроси: Кой може да отвори кодовете, дали не може някой да събере 20-30-50 кода и да гласува от името на съответните хора, посочи и депутатът от Движение България за гражданите Димитър Делчев в отговор на наш въпрос относно информация за готвено от ГЕРБ предложение за електронното гласуване. Според публикация във в. "Сега", идеята на партията на Бойко Борисов е българите в чужбина да получават 14 цифров код за достъп до сайта на ЦИК и там да гласуват, като въведат ЕГН-то си. Не може да се започне процес по въвеждане на електронното гласуване, преди да е обмислено всичко, заключи Делчев.

Самото валидиране на самоличността на гласуващия може да стане на няколко стъпки - гласувам и гласът ми стига до точка, където се отчита и проверява по идентификатора в специален регистър, че всъщност гласуващият съм аз. Така и издателят на сертификата потвърждава, че гласът е автентичен, а и не може да се гласува многократно. Издателят на сертификата просто потвърждава самоличността на гласуващия, но без да знае за кого отива гласът. Оттам насетне гласът продължава като заявка към политическата кандидатура, която си е харесал гласоподавателят, но преди това се криптира, казва Михайло Николич.

За да се запази анонимността на вота до края на изборния ден, трябва да сме сигурни, че единствената достъпна информация до всички точки е, че даден човек е гласувал. Разбира се не можем да дадем веднага решение без да се обмислени всички варианти и направено проучване от множество експерти, но концептуално нещата биха могли да изглежда по следния начин. Всеки подаден глас се “капсулира” на различни нива и всяко ниво носи определена информация - район, евентуално адрес, частична информация за самоличността, пълна информация за самоличността, вот. Всяко ниво може да бъде достъпно на определен етап и само с правилен ключ за декриптиране като съответно е необходима организация около създаване на ключове и тяхното съхранение. Така ефективно може да се избегне възможността предварително да се видят вотовете, смята г-н Николич.

Изцяло уеб базирано решение може и да не е достатъчно сигурно и да се наложи да се създаде специален софтуер, който може самостоятелно да криптира пакет от данни на няколко нива, добавя експертът.

Още един вариант, който може да се обсъди е, че ключът за вота или всякаква друга конфиденциална информация се пази до края на изборите от самите гласоподаватели. Така нито една страна не би имала възможност да декриптира милиони гласове или поне не би било възможно в отреденото за избори време. Ключ за криптиране може да е всичко - от звук, снимка, текст или комбинация от много фактори като времето, позиция на звезди и пр. Подобни криптографски мрежи и алгоритми вече съществуват, казва технологичният директор на "Атлон".


Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Справяйки се с текущ проблем, не решавате нещата си веднъж за винаги. Нужно е време и го съзнавате, за това ще запазите спокойствие и ще продължите работата си. Ще откриете чувствата си към някого, с когото ви свързват общи интереси и с това ще ускорите развитието на връзката си.
19.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Денят ви ще е ползотворен и приятен. Наистина се преуморявате с работа, но пък си заслужава. Ще бъдете оценени и скоро ще имате предложения за промяна на работното място. Финансовите приходи ще са добри, а и се радвате на доверието на хората към вас. Изненадайте близките си с нещо интересно.
19.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате твърде много работа и малко време, за да се занимавате с въпросите, несвързани с работата ви. Подхождате недостатъчно сериозно към определени въпроси, което впоследствие може да се окаже пречка за вас. Вслушвайте се повече в съветите на хората, с които работите, особено на по-опитните от тях. Срещате се с интересни хора, които ще обогатят познанията ви.
19.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
На юристите и работещите в правната сфера им предстоят успешни изяви. С действията си ще помогнете на някого да възвърне вярата си в себе си, както и да подобри социалното си положение. Ще ви вълнуват преживяванията с някой, с когото имате връзка. Бъдете честни в отношенията си, в противен случай очаквайте сътресения.
19.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Някои от вас днес ще се откажат от свое намерение, въпреки че рискуват с това да заслужат много учудени погледи от околните. Просто сами осъзнавате възможностите си за момента и е похвално че не позволявате на ентусиазма се да измести реализма. Опитайте се да отделите повече време за любимия човек, дори да ви се наложи да пренебрегнете професионален ангажименти.
19.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Успехи очакват онези от вас, които се занимават с търговски дела. Реализирате печалби, които отдавна очаквате. Спокойно можете да помислите за инвестиции в близко бъдеще. Сътрудниците ви ще останат доволни от вас, вие също има от какво да бъдете доволни в общата ви работа. Изисквате прекалено много от човека до себе си и това може да го обърка.
19.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Изберете най-важното и върху него съсредоточете енергията, за да постигнете максимума в работата си днес. Почти са изключени ситуации, с които не бихте могли да се справите. Очакват ви приятни срещи с близки хора и запознанства с нови приятели. За много от вас - финансови придобивки.
19.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Упоритостта в работата ви ще дава своите резултати. Ще се радвате на заслужено признание и материални придобивки. Няма да ви липсва настроението, независимо от поведението на околните. Бъдете толерантни към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми и не присъства край вас.
19.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не си създавайте излишни неприятности, като се задълбочавате в проблем, не заслужаващ толкова внимание. Ако работите в екип ще увеличите ефективността на работата си и ще останете всички доволни. Ще се радвате на приятна изненада от страна на близък човек, с когото не сте се срещали от дълго време.
19.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Действайте разумно и обмислено, не бъдете прибързани и импулсивни. Задачите на работното място изискват добра организация и дисциплина. Ще получите помощ от малко познати за вас хора и това ще укрепи вярата ви в доброто.
19.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очаква ви спокоен ден и разтоварване от напрегнатата ви работа в последно време. Имате с какво да се похвалите и в личната сфера. Възможно е да продължите да си сътрудничите с хората, с които сте работили досега, от което само можете да спечелите. Вечерта ви очаква особено приятна среща.
19.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ентусиазирани и с настроение ще работите за собствения си просперитет. Предприемчивият ви дух няма да срещне прегради, те сами ще отстъпят пред него. Ще впечатлявате и ще привличате много хора за делото си. Ако ви остане време не пропускайте занимания със спорт и разходки.
19.09.2019
Последни новини