От х:

Днес в x:

Проект учи тийновете да се пазят от зависимости във връзката си

Проект ще учи учениците на възраст от 12 до 18 години от Хасково как да се предпазват от изпадане в зависимост във връзката с партньора си.

Проектът е на Сдружение „Шанс и Закрила“. Ще продължи две години и ще обхване 200 младежи от различни социални групи, които са силно застрашени от попадане в неравностойна връзка. Сред тях са такива от ромските квартали, но и от общежитията-деца, които идват от по-малки населени места и са без пряк родителски контрол, живеещи на общежитие. С децата ще се работи във фокус групи. Целта на проекта е децата да изградят усещане кога в една връзка има равнопоставеност, толерантност и кога тя е податлива на власт и контрол на един от двамата партньори, разясни шефът на Сдружението Малина Славова.

Основните тренинги ще са в посока да се обмисля например даването на личната парола във Фейсбук на партньора, който при евентуална раздяла може да злоупотреби с това. „Червена лапмичка“ на подрастващите, които вече си имат приятелка или приятел, ще трябва да свети и при убеждаване от отсрещната страна за правенето на снимки в непристойно пози-нещо, което също може да бъде оръжие за изнудване при раздяла.

Проектът се нарича“ Ателие за равнопоставени отношения“, а в рамките на действието му ще има и национален конкурс за есе на тема „ Реалност в любовта“.

М. Манолова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини