От х:

Днес в x:

11 °C

Акциите на полицията в Кърджали затвориха пазара на дрога

Всеки втори ученик е пробвал наркотици, дори повече от веднъж. След акция на полицията в Кърджалийско дилърите на марихуана са прибрали стоката си.

"Все по-трудно се намира в последните седмици марихуана дори за една цигара. Когото и да питаш отговорът е един и същ „Няма!". Това твърдят употребяващи лека дрога в Родопите, по думите на които „пазарът се е затворил" след акциите на полицията в Кърджалийско.

След като полицаи открили 0,367 грама канабис скрити в чорап, при проверка на средношколец, това ще бъде тема, обсъдена в час на класния ръководител.

Дрогата била оценена за 2 лева и 20 стотинки. Магистратите освободиха от наказателна отговорност ученика, но му наложиха „Обществено порицание", което трябва да се изчете в часа на класния ръководител в гимназията.

„Дилърите се изпокриха или просто няма „материал". Марихуана за около 60 000 лева, подготвяна да залее пазара в региона малко след началото на учебната година, бе спипана при спецоперация на Областната дирекция на полицията в Кърджали в началото на септември.

Трите плантации бяха открити в района между ардинските села Светулка и Бял извор. На място бе задържан и „фермерът"-21-годишен местен жител. Младият мъж е обгрижвал реколтата от 68 стръка марихуана, която вече е била достигнала зрялост и съвсем скоро е трябвало да премине към следващия етап-сушене на растенията. Теглото на зелената листна маса е 45 кг. „От нея за продажба на пазара ще бъде подготвено количество от около 12-13 кг. сух материал. Цената на цигара марихуана на улицата е 10 лева. Това е най-голямото количество от този вид наркотик, което сме заловили от началото на тази година", заявиха веднага след акцията от ръководството на Областната дирекция на полицията. Трите малки ниви с наркотичните насаждения са били наблюдавани от секретни постове. „Фермерът" е бил задържан в момент на поливане на растенията, които са били с височина между 1,20 и 1,90 м.

По 44 случая на притежание, отглеждане и разпространение на наркотици са работили полицаите в региона от началото на тази година. През 2014 г. тези случаи са били 18.

За девет месеца в Кърджалийско са задържани 3,185 кг марихуана, 4,2 гр амфетамин, 22,25 гр. хероин, 0,5 гр. кокаин, 187 стръка канабис. „През месец май т.г. в землището на момчилградското село Лале установихме нива с 826 стръка опиев мак. Последно в страната подобна плантация с растението, от което се прави хашиш, е била установена през 2001-2002 година в района на Петрич. Климатичните особености на региона, големият брой обезлюдени села са предпоставка за отглеждането на наркотици", посочват от полицията.

В края на август в Черничево бе задържан 60-годишен с над 3 килограма марихуана. „Как е станало това, защо се е решил да прави тези неща, никой не може да каже. Виждали сме го по събори в региона. Всичко друго може да го наречеш, само не и бандит, който се занимава с наркотици. Някой друг сигурно стои зад всичко, а нашият е бил подведен да се грижи за новите сортове растения", коментира съселянин на задържания алтернативен земеделец.

„Няма статистика и анализи от някакви си чиновници. Истината е следната: всеки трети, дори всеки втори ученик в тийнейджърска възраст е вземал наркотици и то повече от веднъж. Едни само пробват и се отказват, на по-голямата част обаче им харесва и продължават. Това е случващото се. Анализът се прави на „терен", от наблюденията", твърдят запознати с порядките на улицата и нощния живот в Кърджали. Според тях, масово сред младите основа на всеки купон е марихуаната, но не липсват и амфетамини.

„Хероинът е рядкост. Трябва да го търсят в Махалата, сигурно 90 на сто от хероинките са там. Най-евтината дрога. Амфетите са друга работа. Търсена стока са.

За 20-30 лева купонът влиза в други измерения. Две линии стават от около 0,3 грама. Познавам поне десетина момичета, които правят всичко с всеки след като прекарат нещо през носа си. Направо откачат, а порно сценариите пасти да ядат.

Амфетамините (на жаргон ги наричат кака Ани), се грижи за доброто настроение за двайсетачка за грам, тревата също върви по толкова. Безгрижно се чувстват хората.

Полицията хваща в по-голямата част от случаите само консуматори. Те не са дилъри, понякога се превръщат само, за да избият своите пари. Схемата е следната-купуват се, да речем два грама, продава се единият разделен. Няма кой да тръгне да мери и се лъжат взаимно в количествата. Това си е махленска история", разказват запознати със схемите.

Според тях, основните играчи на пазара край Арда са около 7-8 души, които работят с по-дребни дилъри. Сушата за марихуана пък настъпва поне два пъти годишно. „По това време на годината е така, същото се случва и в началото на пролетта. Никой няма, рядкост е да се намери. Не е невъзможно, но все пак... След това започва по-силният период", казват на улицата.

Дрогата става примамлива и за правенето на пари. „Много момчета изгърмяха след като решиха да стават плантатори. Малка градинка край някое затънтено село. Сееш плевела и той тръгва. Не са нужни много усилия. И като израсне-хоп, щракват белезниците. Все ще се намери някой да топне. Много употребяващи така се измъкват-просто стават топачи и по-веригата гърмят други. Вчера може да са пушили заедно, но утре изгаря дружката, за да може друг да се излезе от ситуацията. Такава е работата. Други пък само се ослушват да разберат, че някъде някой е посял нещо и се отива-ряз стъблото, в багажника и дотам", разкриват наркосхемите запознати.

Всички обаче са убедени, че броят на опиталите дрога в региона е далеч по-сериозен от всички официални данни и проучвания, които се правят.

В Родопите картината е следната: обезлюдени села, пустеещи ниви, население извън пределите на държавата си, а останалите мислят схеми. Независимо дали са абонирани за политици или горди собственици на декар градина с крава и десет кокошки.

Нивите не пустеят съвсем. Още се работят, ама хаир няма особено. Ни в тютюна, ни в картофите, но познанията в земеделието вървят и с икономическите постулати. Никак не е трудно между доматите да се метне някоя „холандска семка", спомен от гурбета. За плевел усилия, пот и европейски програми не са нужни. Предпоставките са налице. Беден регион, някъде из тъча, обезлюдени паланки, голяма печалба. Гладът и мизерията са по-страшни от закона. А бягството от тях става само за минути-с няколко дръпвания и мощно смръкване, пише авторът.

Жельо Михов
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Отстоявайте позициите си и не приемайте по-малко, отколкото смятате, че заслужавате. Полагате много усилия, които скоро ще бъдат възнаградени. Вие знаете, че не винаги е възможно да угодите на всички и няма защо да се ядосвате от това. Притежавате особен чар, с който омайвате мнозина от обкръжението си.
19 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Професионалните ви ангажименти ще ви застигнат днес, но това няма да развали настроението ви. Настроени сте за подвизи на деловия фронт и предизвикателствата само ще изострят апетита ви за по-големи печалби. Не допускайте прекомерната предпазливост да ви попречи.
19 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Много от задачите ви са срочни и не търпят отлагане, започнете деня си с тях. Новостите навлизат в живота ви, готови ли сте за тях? Отговорностите ви нарастват и времето за лични занимания намалява. С малко познати хора ще изградите добри взаимоотношения и това ще ви носи удовлетвореност.
19 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Чудесен ден за всички представители на зодията. Онези от вас, чиято работа е свързана със срещи с много хора ще имат доста интересни контакти и ще получат полезна за дейността им информация. Очакват ви приятни мигове и в любовта.
19 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Финансово възнаграждение ще подобри бюджета ви и ще ви помогне да планирате почивните дни. Повечето от вас ще се радват на внимание сред колегите си. Суетата, свързана с предстояща изява ще отстъпи място на осмислено поведение и подготовка. Вечерта посветете на любовта, ще откриете за сетен път силата на споделената връзка.
19 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорното ви поведение и отношение към работата ще определя в голяма степен бъдещите ви ангажименти. Ще получите добра оценка, но в стремежа си да сте сред водещите ще отидете и по-далече. Приятелско събиране ще ви срещне с хора, с които не сте се виждали от дълго време. Ще се радвате на взаимното си внимание и добри чувства.
19 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
В старанието си да свършите всичките си планирани задачи, ще подминете други, считайки ги за маловажни, но може да сгрешите. Обърнете внимание на здравето си и не пропускайте да посетите лекаря си, ако се чувствате отпаднали и без тонус. Ще получите добър съвет от приятел, както и насока към печеливша дейност.
19 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще се възползвате от всяка възможност, за да реализирате намеренията си по-скоро. Ще се съобразявате основно със себе си, позицията ви е ясна и я следвате безусловно, но внимавайте да не засегнете нечии интереси. Доверявате се на собствената си преценка и приемате това, което считате за правилно, но дали е така от гледна точка на другите.
19 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се изненадвайте, ако околните ви възприемат погрешно. Ако наистина желаете това, което показвате, непременно се борете за него. Ще получите предложение, което може да е свързано с финансово обвързване. Преценете добре плюсовете и минусите преди да вземете окончателно решение.
19 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Професионални и семейни ангажименти ще ви създадат доста напрежение днес. Запазете добрия тон, така ще можете да разчитате и на подкрепа, и на повече съсредоточеност в работата си. Измъчва ви мисълта за раздяла, но не бива да избързвате. Дайте още един шанс на човека, довел ви до това безумно решение. Със сигурност го заслужава.
19 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се изненадате днес от многобройните шансове, които ви се откриват от различни страни. Иска ви се да опитате късмета си на възможно най-много места, но това може само да разедини енергията ви и в крайна сметка да не останете доволни от свършеното. Преценете най-добрите си възможности и се възползвайте от тях. Близките ви дават ценни съвети.
19 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Не очаквайте друг да се погрижи за развлеченията ви, вземете нещата в свои ръце и ще направите деня си приятен. Ще срещнете разбиране в работата си и с пъргавия си ум ще организирате бързи печалби, за себе си и останалите участници. Запознанство ще привлече вниманието ви върху някого, с когото може да имате сериозна връзка.
19 окт 2019
Последни новини