От х:

Днес в x:

За и против електронното гласуване

    Представяне на аргументите за и против гласуването по интернет направи днес в Хасково Асоциация “Прозрачност без граници”. Програмният директор на асоциацията Ваня Нушева представи положителните страни на електронното гласуване, а Стойчо Стойчев – аргументите против. Презентацията е по повод предстоящия референдум на 25 октомври, който остава някак встрани от общественото внимание заради местните избори.

    Първият въпрос, на който трябва да си отговори всеки, решил да гласува на референдума, е дали българите зад граница, над 2 млн., всъщност имат право на вот в България. Най-често срещаният аргумент е, че те не плащат данъци тук, така че нямат право и да участват в определянето на политиката на държавата. От друга страна обаче гурбетчиите изпращат в родината около един милиард евро годишно. Тези пари, похарчени тук от роднини и близки, на практика раздвижват икономиката.

    Гласуването по интернет ще даде възможност не само на българите зад граница да упражнят правото си на глас, това се отнася и за хора с увреждания, както и за младите, на които им се струва архаично да се редят на опашки пред урните.

    Електронното гласуване може да намали дела на купения вот е сред другите аргументи “за”, защото се увеличава броят на гласувалите. Според експертите въвеждането на електронно гласуване увеличава участието в изборите с между 15 и 30 процента.

    Сред най-големите опасения за електронното гласуване е възможността да се разкрие тайната на вота. В Естония, където се гласува онлайн от 2005 година, това става с електронен подпис. Самият вот обаче е криптиран. Впоследствие криптираните гласове се отделят от електронните подписи и се разкодират само ако липсват лични данни.

    Аргументите против електронното гласуване са свързани преди всичко с факта, че България не е готова за въвеждането му. Необходимо е първо разработване на софтуер, после тестването му, както и осигуряване на сървъри и други технически средства. А това е свързано с много милиони.

    Освен това се нагалат и промени в законодателството, защото в настоящото не е предвидено такова гласуване. Така че дори на референдума хората да се произнесат “за” вота онлайн, това няма да стане веднага. А и остават опасенията, че гласуване извън контролираната от изборната администрация среда винаги е възможно да се упражни вот под натиск.

    При всички случаи обаче участието в референдума е важно, независимо дали се грасува за или против, защото ако той се провали, това ще бъде лош сигнал към политиците, каза Ваня Нушева. Това ще им даде аргументи да твърдят, че хората не са дозрели за пряка демокрация, а те са единствените, които могат да вземат решенията от наше име.

    Тодор Кръшков

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини