От х:

Днес в x:

300 км магистрали след двата мандата на кабинета "Борисов"

300 км магистрали и над 2000 км обновени пътища ще са един от резултатите от двата мандата на кабинета „Борисов”. Това заяви във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Там тя откри заедно с кмета Даниел Панов най-големия парк в града - "Света гора", съобщи агенция Фокус. 

Министър Павлова уточни, че ще бъдат довършени автомагистралите „Струма“ и „Марица“. Освен това има рехабилитирани и обновени над 2000 км пътища в цялата страна. По думите й, всичко това е предпоставка за изграждането на една добра пътна мрежа. 

Изграждането на автомагистрала „Хемус“ е изключителен приоритет за българското правителство и ние няма да се откажем от финансирането, увери министър Павлова. Тя припомни, премиерът Бойко Борисов също е заявил, че това е основна цел на Кабинета и ще се работи за осъществяването й. „Помните, че по време на правителството на Орешарски тази магистрала беше изцяло извадена от европейското финансиране. Ние я върнахме. Сега тя фигурира, макар и като първи резервен проект, но поне отново е част от новата оперативна програма „Транспорт“ за 2014-2020 година", каза министър Павлова. 

Тя поясни, че когато бъдат избрани всички изпълнители за изграждането на магистрала „Струма“, остатъчният ресурс, поне частично, ще финансира първия участък - Ябланица до разклона Плевен–Ловеч. Тя допълни, че се планира изграждането на останалите 85 км, които се намират от разклона Плевен – Ловеч до Велико Търново, да бъде започнато с бюджетно финансиране. 

Освен това министър Павлова посочи, че вече има предложение и от Световната банка за отпускането на дългосрочно финансиране при много добри условия. Водени са разговори и с Европейска инвестиционна банка. „Убедена съм, че условията, които правителството полага за борба със сивата икономика, за увеличаването на приходите в бюджета и запазването на фискалната дисциплина и дефицита, създават предпоставки да можем да обмислим такова дългосрочно кредитиране", подчерта Лиляна Павлова.

epicenter.bg

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини