От х:

Днес в x:

Хасковско НПО търси оценка за себе си и НПО-та в страната

Икономическата криза през последните години засегна и неправителствените организации (НПО) в България. В европейски мащаб финансирането също се свива драматично, коментира председателят на едно от най-старите и мощни НПО в Хасковски регион “Шанс и закрила“ Малина Славова. Тя представи най-новия проект на организацията, която от 19 години работи по различни програми.

За разлика от предходните разработки, които са били предимно в социалната и образователна сфера, тази трябва да отрази работата на организацията до момента, нейната полезност от всичко свършено за времето, през което съществува.

Проектът обаче е не само за НПО-тата на територията на Хасково, а и за работата им в страната като цяло. Мониторингът ще разработи методология за оценка и въздействие на работата на НПО-тата в социалната сфера, а крайната цел е всичко свършено в периода от юни тази година до април следващата да бъде тествано и разпространено. Проектът ще работи в три пилотни неправителствени организации, като две от тях вече са известни - “Гаврош“-Варна и Център „Мария“ в Горна Оряховица, а за третия участник още се умува.

След завършването на проекта в крайна сметка НПО-тата у нас ще разполагат със схема, чрез която ще могат да сверяват по-лесно часовниците си.

„Шанс и закрила“ също вече имат ясна предствата как ги възприемат участниците в проектите през годините. Един от най-положителните изводи е, че постигнатите резултати се дължат на факта, че организацията е създавала общности. Като един от най-трудните проекти и оценен като истинско предизвикателство, от организацията оценяват създаването на Дневния център за хора с увреждания, популярен като Дом „Марина“. През 1996 година, когато започват да работят по проекта, не е имало законодателство за подобни институции, а и такива домове у нас са били буквално единици, липсвал е опит в организацията, както и доверие в работата на НПО-тата като цяло, сподели Славова. С годините обаче все повече българи ясно вече разбират дейността и смисъла на работата на неправителствените организации, но вече от позицията на много изпълнени проекти и конкретни резултати, анализира шефката на „Шанс и закрила“.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини