От х:

Днес в x:

15 °C

Хасковско НПО търси оценка за себе си и НПО-та в страната

Икономическата криза през последните години засегна и неправителствените организации (НПО) в България. В европейски мащаб финансирането също се свива драматично, коментира председателят на едно от най-старите и мощни НПО в Хасковски регион “Шанс и закрила“ Малина Славова. Тя представи най-новия проект на организацията, която от 19 години работи по различни програми.

За разлика от предходните разработки, които са били предимно в социалната и образователна сфера, тази трябва да отрази работата на организацията до момента, нейната полезност от всичко свършено за времето, през което съществува.

Проектът обаче е не само за НПО-тата на територията на Хасково, а и за работата им в страната като цяло. Мониторингът ще разработи методология за оценка и въздействие на работата на НПО-тата в социалната сфера, а крайната цел е всичко свършено в периода от юни тази година до април следващата да бъде тествано и разпространено. Проектът ще работи в три пилотни неправителствени организации, като две от тях вече са известни - “Гаврош“-Варна и Център „Мария“ в Горна Оряховица, а за третия участник още се умува.

След завършването на проекта в крайна сметка НПО-тата у нас ще разполагат със схема, чрез която ще могат да сверяват по-лесно часовниците си.

„Шанс и закрила“ също вече имат ясна предствата как ги възприемат участниците в проектите през годините. Един от най-положителните изводи е, че постигнатите резултати се дължат на факта, че организацията е създавала общности. Като един от най-трудните проекти и оценен като истинско предизвикателство, от организацията оценяват създаването на Дневния център за хора с увреждания, популярен като Дом „Марина“. През 1996 година, когато започват да работят по проекта, не е имало законодателство за подобни институции, а и такива домове у нас са били буквално единици, липсвал е опит в организацията, както и доверие в работата на НПО-тата като цяло, сподели Славова. С годините обаче все повече българи ясно вече разбират дейността и смисъла на работата на неправителствените организации, но вече от позицията на много изпълнени проекти и конкретни резултати, анализира шефката на „Шанс и закрила“.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
24 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
24 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
24 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
24 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
24 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
24 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
24 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
24 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
24 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
24 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
24 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
24 яну 2021
Последни новини