От х:

Днес в x:

7 °C

Хасковско НПО търси оценка за себе си и НПО-та в страната

Икономическата криза през последните години засегна и неправителствените организации (НПО) в България. В европейски мащаб финансирането също се свива драматично, коментира председателят на едно от най-старите и мощни НПО в Хасковски регион “Шанс и закрила“ Малина Славова. Тя представи най-новия проект на организацията, която от 19 години работи по различни програми.

За разлика от предходните разработки, които са били предимно в социалната и образователна сфера, тази трябва да отрази работата на организацията до момента, нейната полезност от всичко свършено за времето, през което съществува.

Проектът обаче е не само за НПО-тата на територията на Хасково, а и за работата им в страната като цяло. Мониторингът ще разработи методология за оценка и въздействие на работата на НПО-тата в социалната сфера, а крайната цел е всичко свършено в периода от юни тази година до април следващата да бъде тествано и разпространено. Проектът ще работи в три пилотни неправителствени организации, като две от тях вече са известни - “Гаврош“-Варна и Център „Мария“ в Горна Оряховица, а за третия участник още се умува.

След завършването на проекта в крайна сметка НПО-тата у нас ще разполагат със схема, чрез която ще могат да сверяват по-лесно часовниците си.

„Шанс и закрила“ също вече имат ясна предствата как ги възприемат участниците в проектите през годините. Един от най-положителните изводи е, че постигнатите резултати се дължат на факта, че организацията е създавала общности. Като един от най-трудните проекти и оценен като истинско предизвикателство, от организацията оценяват създаването на Дневния център за хора с увреждания, популярен като Дом „Марина“. През 1996 година, когато започват да работят по проекта, не е имало законодателство за подобни институции, а и такива домове у нас са били буквално единици, липсвал е опит в организацията, както и доверие в работата на НПО-тата като цяло, сподели Славова. С годините обаче все повече българи ясно вече разбират дейността и смисъла на работата на неправителствените организации, но вече от позицията на много изпълнени проекти и конкретни резултати, анализира шефката на „Шанс и закрила“.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Временните финансови затруднения могат да се отразят понижаващо на настроението и самочувствието ви, но не губете кураж. Имате потенциал да се справите с предизвикателствата и да излезете по-силни, можещи и побеждаващи. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно бъдещето си.
04 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Изгледите ви за успех са много добри. Продължавайте в същия дух. Не изневерявайте на принципите си и непременно ще успеете. Възможно е днес недоброжелатели да ви създават дребни пречки, но това едва ли ще ви представлява сериозно затруднение. Просто не ги взимайте присърце. Напълно осъзнавате с какво сте се заели.
04 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви начинания са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си.
04 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес успявате да направите така, че нещо, което отдавна ви принадлежи да попадне отново у вас. Трудно се отклонявате от веднъж избрания път и правите всичко възможно да постигнете намеренията си. Следвате твърдо избрания курс и не си позволявате да се отклонявате заради факти, споменати ви от околните. Ще се чувствате най-добре сред семейството си вечерта.
04 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добрите ви постижения ви задължават да продължите отговорно и качествено работата си. Започващият силен период за вас налага да подобрите (дори и да считате това за излишно) уменията си. Някои от вас ще получат възможност за квалификация на достатъчно престижно място, възползвайте се.
04 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
04 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Приятели ще ви помогнат да стигнете по-бързо до решаването на проблем, който ви притеснява. Бъдете по-доверчиви към онези, които безкористно ви обичат и помагат, и не ги винете за неудачите си. Мислите ще ви отвеждат и при някого, с когото ви свързват нежни чувства, но поради обстоятелствата сте разделени.
04 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко се нарежда във ваша полза и денят "заплашва" да бъде един от най-успешните ви през последния месец. Финансовото състояние на семейството ви е отлично и можете да си позволите малко разточителство. Възползвайте се максимално от късмета си.
04 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Предстои ви напредък в личен план. Той ще се отрази добре на самочувствието ви и ще ви превърне в желани събеседници. Не допускайте хора от обкръжение ви да се намесват в личното ви пространство. Сами можете да вземате решенията си, нямате нужда от подобни съветници.
04 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще изненадате околните с промененото си отношение към конкретен проблем или събитие. С позитивното си мислене ще направите възможно и невъзможното, само от вас зависи. Пречистващата сила на природата ще ви освежи и даде сили, а вниманието на любим човек ще ви направи щастливи.
04 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Разпределете добре времето си и не се увличайте по дреболии. Предстои ви доста работа и само с добър подход ще успеете да се справите. Не е фатално, ако отложите някой от ангажиментите си. Повярвайте, заслужава си да положите повече усилия днес.
04 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Наред с трудностите ще имате и провокации, които могат да внесат разколебаване в намеренията ви. Но интуицията и убедеността ви, че сте на прав път не са измамни. Остава и да го извървите. Възможността да работите с професионалисти ще ви научи на полезни неща, за това повече гледайте и слушайте и по-малко говорете.
04 апр 2020
Последни новини