От х:

Днес в x:

60 старци с шанс за живот в Дома на Кенана

60 възрастни хора от старческия дом на Кенана получиха шанс за пълноценен живот с доставения днес нов уред Лифтер. Както подсказва и името му, уредът представлява устройство за повдигане на хора, в случая лежащо болни, които от години не са мърдали от местата си, било заради старост или болест. Залежаването обаче убива също толкова ефективно, както и заболяването, твърдят лекари рехабилитатори. Развиват се некрози, нарушава се кръвообращението в резултат на което организмът отслабва още повече и става арена на нови или изострени стари заболявания. Точно затова всеки пациент с инфаркт или инсулт задължително трябва да мине през рехабилитационен курс, за да се раздвижи. Иначе дори да е преживял кризата, понякога не преживява нейните последствия.

Такива са 60 от общо 160-те обитатели на Дома в Кенана. Сред тях има доста хора с инсулт, а в случая с баба Петра от хасковското село Елена - с ампутирани крайници. 83-годишната жена била докарана преди година и през повечето време лежала по гръб на леглото си в стаята. „Подобен пациент нито може да бъде разходен, да бъде изкъпан като хората, нито да бъде рехабилитиран. Не може дори да се социализира чрез контакти с други лежащо болни“, разясни новият директор на Дома Кина Койнарска. Дамата е шеф едва от 3 месеца, но това било едно от първите неща, които й направили впечатление и енергично се заела да го промени. Със съдействието на общината бил закупен Лифтер на стойност 1500 лв. Ако докаже своята ефективност, ще бъдат закупени още уреди. Лифтерът обаче бързо убеждава в предимствата си. Представлява нещо като хамак, в който сяда домуващият, после се повдига с платформа, която има възможността за 360-градусово завъртане около оста си. Човекът се поставя в инвалидна количка, а чрез асансьорите лесно може да бъде отведен до рехабилитатор, във фоайето при другите или просто на разходка. „Не че преди не сме го правили, но изискваше кански усилия“, обясни слабичка санитарка. На нея и колежките й се налагало да изправят възрастни и тежки мъже на ръце, което било двойно по-трудно, ако тялото е отпуснато. В момента тези затруднения са преодолени.

 

Промените в дома обаче не се изчерпват само с Лифтера. Третият етаж е изцяло ремонтиран и прилича на нещо средно между аптека и хотел. Това бе същото зловещо място, където миналия февруари 3-ма старци изгоряха в съня си заради незагасена цигара и липса на димни сигнализатори. Сега са монтирани не само датчици, а и камери за видеонаблюдение. Те обхващат всички етажи плюс портала, а контролният център има оперативна връзка с органите на реда за действия при необходимост.

 

Г. Христов

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    64
    646699
    4 -6
    15:15, 28 май 2015
    ох мн жал ме хваща така като гледам старите хорица защо по дяволите не са си в къщи а в дом за стари хора можели такова нещо как може хората да са такива кретени и да оставят родителите си друг д асе гриже за тях ужас направо ......
    • As
      asco
      7 0
      15:55, 28 май 2015
      "Голям залък хапни, голяма дума не казвай"
  • 2
    97
    975765
    2 0
    16:19, 28 май 2015
    При този живот който живеем, по добре е възрастните да са в дом отколкото в дома си. Ако са безработни младите или в чужбина, по една или друга причина, някой е останал сам- това е най добрият избор.Друг е въпроса за условия и грижи там....
  • 3
    12
    123
    0 0
    16:59, 28 май 2015
    Добре че новата Директорка Кина Койнарска с е заела за тези хора
    та да се почустват и те живи ако не е тя още колко ли години нямаше да могат да стават от леглата си.

Последни новини