От х:

Днес в x:

Превозвачите искат ново ГКПП на границата с Турция

Въпреки дългоочакваното пристигане на шефа на Агенция Митници Ваньо Танов на ГКПП Капитан Андреево днес той не се появи до късния следобед. По неофициална информация обаче Танов е бил отведен по странични постъпи към пункта. Неговата командировка в Свиленград беше разписана снощи от началника му - финансовия министър Владислав Горанов, заради кризата с опашките от тирове, които се вият трети ден край границата с Турция.

По-рано днес стана ясно, че върволицата от камиони пред първа бариера на ГКПП Катипан Андреево, която през последните дни на моменти минаваше 20 километра, се е стопила наполовина. По данни на митницата за времето на нощната смяна са обработени 736 камиона в двете посоки при капацитет от около 800 камиона.

През деня превозвачите депозираха декларация с искане за среща с Танов. Спедиторите искат отпадане на щателната митническа проверка на българските граничен пунктове при влизане от Турция за камионите с транзитно преминаващи товари за трети държави от ЕС.

За трайно решаване на въпроса с натрупването на камиони при ГКПП Капитан Андреево и Лесово и заради нарастващия трафик по турско-българската гранична зона, спедиторите искат отварянето на още един пункт по южната ни граница. Едно от предложенията им е пунктът при Малко Търново да бъде отворен за преминаването на камиони. Сега през този МП минават само леки коли и рейсове.

Шофьорите от опашките се оплакаха и от безобразното състояние на инфраструктурата на ГКПП Капитан Андреево. Там все още върви ремонт, който допълнително забавя придвижването. Освен това превозвачите са категорични, че в цяла Европа няма друго ГКПП, на което да липсват елементарни условия като тоалетни или пък течаща вода.

По неофициална информация от днес временно изпълняващия длъжността началник на митница Свиленград Стефан Марашев, които съвместяваше поста и с работата си като редови митничар, вече се е върнал към титулярната си длъжност в отдел “Митническо разследване и разузнаване“.

М. Манолова

 

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ви
    вива
    0 0
    20:29, 27 май 2015
    Кои са тия тъпанари, настояващи за Малко Търново? Тия там изобщо били ли са? Как си представят оттам да минават тирове през тия дерета,дето и на автобуса му е трудно да мине???

Още новини

Последни новини