От х:

Днес в x:

Манталитет: Мърсим там където ни е най-хубаво

Малката Ивайла и Мама Катя покават как трябва да се грижим за природата

Българинът е странно животно. Замърсява там където му е най-хубаво. До този извод стигнаха хора от Хасковско, които се включиха днес в националната акция „Да почистим заедно България”. И припомниха измислената сякаш специално за случая народна поговорка „Да се из*eреш на метеното”.
Оказа се че най-мръсните места са именно тези за отдих и почивка, за които се счита, че са любими на хората от съответните градове, и които малко или много са облагородени от местната власт за да отговарят на тази потребност. Гражданите им се наслаждават, но това което остава след тях не става за наслада, а предизвиква по-скоро отвращение. Нарицателни за такива усещания в Хасково са иначе любимите местенца около Зоокъта на парк Кенана и на противоположния Ямача, който стана като картинка с детските си атракциони, цветни лехи и гористи алеи. Сред тях обаче може да се намери работа за цяла сметопочистваща фирма.

Подобни места все пак се чистят от съответните общински служби, но няма кой да се погрижи за местностите извън града. Като тези около Харманли. Там самите харманлийци констатираха, че боклукът е най-обилен на най-любимите за разпускане и отмора места-Дядо Тодоровата чешма, парк Димана Данева и местността Трифончето. Вглеждането в сметта не остави съмнение в човешкия й произход-угарки, бутилки, чашки от кафе, салфетки и остатъци от храна. Харманлийци явно си знаеха стоката, затова веднага посочиха произхода на мизерията-„ядат си в колите, отварят стъклото и хвърлят през него”, категорична е Виолета Станкова, която бе сред авангарда на почистващите бригади. Тя бе една от 700-те харманлийци, които излязоха днес, при това от ранна сутрин, да чистят своя град. Чистниците бяха на линия още в 8 часа, а половин час по-късно се бяха организирали в три лъча, на които общината осигури необходимите санитарни материали и транспорт за извозване на сметта.
Харманлийци бяха не само първите, ами май и единствените в региона, които организирано се вдигнаха да изчистят града си. Другаде изявите бяха спорадични и нямаше информация да се извършват със съдействшието на общините. В града на Белоногата обаче правят така от самото стартиране на кампанията преди 5 години, като на моменти ентусиастите в акцията стигали до 1500 души. Въпреки почивната неделя и днес най-многобройни бяха децата от училища и детски градини, мнозина от които придружени доброволно от своите родители. Съчетаваше се неделната разходка с нагледен пример как трябва се опазва природата. Разясни ни го 3-годишната Ивайла хванала за ръчичка мама Катя Бозмова-„Когато наблизо няма кошче, ги държим /боклуците б.а./ в ръчичка или чантичка. И като видя кошче, ги хвърлям вътре”. Много възрастните обаче са на принципа „Мразя мръсотията, затова не я пипам” и бързат да се отърват от нея незабавно-в тревата, цветята или направо на улицата. Без значение има ли кошче или не.

Втората главна задача на доброволците бе да се разчистят незаконните сметища в града. Те са пълни най-вече със строителни отпадъци, но за беда се намират и такива с животински. Тук се търси помощта на санитарните специалисти, за да се предотврати разпространение на зарази.
Че от акцията има полза си личи и крайният резултат в Харманли за миналата година. Тогава само за ден, от града са били събрани и извозени 21 тона битови отпадъци.
Доста по-големия и многолюден областен град остана встрани от инициативата. В Хасково явно няма замърсявания, нерегламентирани сметища или мотаещи се по-улицата боклуци. Или поне не могат да бъдат изчистени с метли и кошчета за смет.


Г.Христов

Децата бяха най-ентусиазирани в днешното почистване на Харманли
С ентусиазма си заразиха и възрастните
Харманлийци откриха, че е най-мръсно на любимите им места за почивка
Остатъците там не оставят съмнение в човешкия си произход
Виолета Станкова бе сред авангарда на почистващите отреди
В акцията се включиха и почти всички общински служители
Един от трите лъча разчисти пътя за Трифончето
Други вършееха около Приказките
Северина Кирилова от общината осигурява торби и транспорт за извозваната смет
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Юж
    ЮЖЕН ВЯТЪР
    5 -3
    15:32, 17 май 2015
    Северина,момиче от сняг.всяка зима е сигурен факт...и т.н.
Последни новини