От х:

Днес в x:

Свлачищата – най-новото бедствие в България

Градушки, порои, наводнения - какви ли не бедствия ни връхлетяха през последните години. Най-новият бич, който сполетя страната, са свлачищата. Само от началото на 2015 г. са възникнали 103 нови и са се активизирали процесите в 42 регистрирани. Общо на територията на България има 1850 свлачища, като информацията е динамична и се променя ежедневно, обясниха пред „Преса“ от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Според доклад на БАН за укрепване на свлачищата са необходими над 870 млн. лв. до 2020 г. От тях близо 480 млн. лв. са за критични и неотложни работи.
Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет обаче разполага с бюджет от 72 млн. лв. и с това се изчерпват възможностите на държавата за превантивни дейности.

На въпрос на „Преса“ какви мерки ще бъдат предприети от МРРБ посочиха, че през 2014 г. е разработена Национална програма за превенция и ограничаване на свлачищата в краткосрочен (2015-2017), средносрочен (2015-2018) и дългосрочен (2015-2020) план, но не стана ясно как точно ще се осъществи превенцията и какво ще се предприеме спешно.

В последните дни един от най-уязвимите райони е Варна. След като в понеделник Станчовата алея на Морската градина се срина и скатът затрупа част от пътя към плажовете, свлачищата в района станаха 30. Рекордьор е „Трифон Зарезан“, който се активизира през 2005 г., и оттогава се движи средно с 2,5 метра годишно към морето. Засегнатият район вече е около 40 дка, а процепите с дълбочина до 50 м и килнатите постройки през последните години са туристическа атракция.

Докато земята се движи, не може да се прави укрепване, категорични са експерти. Единственото решение за възстановяване на крайбрежния път е с естакада, която да „прескочи“ свлачището. Идеен проект за това има от няколко години, но са нужни 13,5 млн. лв.

Крайбрежната алея ще остане затворена поне 3 дни заради опасност от ново свличане, а камионите за зареждане на търговските обекти ще влизат временно от южния Ӝ край до басейн „Приморски“. След като земните пластове се успокоят и се оттече дъждовната вода, експерти ще преценят какви мерки да бъдат предприети.
Засегнатите алеи на Морската градина ще бъдат обезопасени за пешеходци. Укрепването на ската ще бъде прекалено скъпо, смята инж. Олег Колев, главен експерт „Свлачища и укрепване на територии“ в община Варна.

Пътуването край Кресна е блокирано

Мария БЛАГОЕВА

Два месеца продължава укрепването на свлачището по главен път Е-79 в района на Кресненското дефиле. Земната маса се срути в началото на март и затрупа двете платна на международното шосе преди малкия тунел на входа на дефилето откъм Симитли.

По предварителни планове разчистването на скалите и обезопасяването на ската трябваше да приключи до 20 април, но ситуацията се оказа по-сложна и работата ще отнеме повече време. В момента се оформят откоси по хълма, върху него ще бъдат изградени специални берми - ивица земя, която придава устойчивост на почвата.

Движението за Гърция в този район на Кресненското дефиле става по обходен маршрут. Отклонението е преди малкия тунел на влизане в дефилето в посока Кресна.

Преди дни заради проливните дъждове огромни пукнатини се появиха и на път към Гоце Делчев след Банско. Компрометираният участък е около стотина метра, малко след разклона за село Кремен.

Свлачищни процеси разцепиха и пътя, който свързва гърменското село Рибново с шосето за Благоевград. Това наложи 10-километровата отсечка, която се ползваше без Акт 16, да бъде затворена, а местните жители вече обикалят през Гоце Делчев.

Над 2 млн. лв. са нужни за Асеновград

Ваня ДРАГАНОВА

Над 2 млн. лв. са необходими за укрепването на свлачището над Асеновград. Общината е кандидатствала за финансиране пред Комисията по бедствия и аварии и сега се чака отговор оттам, съобщи кметът Емил Караиванов. В момента свлачището не е активно, но в дългосрочен план то трябва да бъде укрепено, защото през март и април земни маси се срутваха непрекъснато на пътя и движението беше спирано.

Заради затоплянето на времето и липсата на валежи обстановката на пътя Асеновград - Смолян в района на Юговското ханче е спокойна. Там платното беше блокирано от друго свлачище още през февруари. Изчисленията колко средства ще са нужни за укрепването му още не са направени.

Сипей живее в страх

Красимир АНГЕЛОВ

Шест къщи в кърджалийското село Сипей бяха разрушени от свлачища, а други 30 са заплашени от разрушаване. Кошмарът в селото започна през ноември миналата година, когато след обилните дъждове земята се нацепи и тръгна по склона. Пропаданията вече са с дълбочина над два метра. Шест семейства бяха евакуирани и настанени в общински жилища. През март се активизира второ свлачище в южната част на селото, което обхвана 16 къщи.

Община Кърджали поиска 9 млн. лв. за дренажи и подпорна стена. До момента няма отговор от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, а от регионалното министерство посъветваха да се кандидатства за средства от европейския фонд „Солидарност“. Кметът на Кърджали Хасан Азис предупреди, че хората от селата ще тръгнат на протести.

Премиерът Бойко Борисов коментира по време на последното си посещение в Кърджали, че за исканите 9 млн. лв. може да построи модерен блок и да настани в него хората от разрушените къщи. Според него няма гаранция, че ако бъде изградена подпорна стена, през следващата година тя няма да бъде отнесена от свлачището.

Пещера е в частично бедствено положение

В Пещера отново е обявено частично бедствено положение, съобщи кметът на общината Георги Козарев. Пътищата за курорта Свети Константин и село Дебращица са затворени за срок от един месец заради активизирани свлачища на три места. Временно се използва маршрутът Пещера-Батак-местността Дъното-Свети Константин.

„Последното свлачище е много голямо - на площ от около декар. Първото е непосредствено след изхода на Пещера в посока курорта, а второто свличане е на около 3-4 км от града“, обясни Козарев.

Източник: http://presa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини