От х:

Днес в x:

Одрин се смразява с Хасково заради парк „Арменци“

Икономическите, търговски, социални и културни връзки между двете побратимени общини Хасково и Одрин се замразяват. Това пише в официално писмо от 21 април кметът на турския град Реджеп Гюркан. Конфликтът е заради хасковския парк „Арменци“. На заседание в края на март местният Общински съвет реши така да се именува градинката в триъгълника между улиците „Епископ Софроний“, „Христо Ботев“ и „П.Р. Славейков“. В официалното писмо, подписано от кмета Гюркан и разпространено чрез бюлетина на община Одрин, се казва, че се замразява договорът за побратимяване с община Хасково от 1997 година.

Огорчението ми не е свързано с даденото име, а с основанието за избирането му“, се казва още в писмото. В него кметът на Одрин твърди, че основанието за решението на Общинския съвет на Хасково – 100-годишнината от геноцида над арменците, който Турция официално отрича и досега, е „едностранно, избирателно и разединително разглеждане на период, който е трагичен за цялото население на османската империя и се посреща с голямо разочарование от цялото население на град Одрин“.

Решението хвърля дълбока сянка върху добросъседските отношения между приятелска България и Република Турция, между град Одрин, който е вратата на Република Турция към Балканите, и град Хасково“, пише още Реджеп Гюркан.

В деловодството на община Хасково днес все още не разполагаха с писмото на турския кмет. Това заяви градоначалникът Георги Иванов.

Той обаче допълни, че няма намерение нито да коментира изказванията на колегата си, нито да им отговаря.

М. Манолова





Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

Последни новини